22_03_29_erdmost_nincskep

Érd valóban madárbarát város

22_03_29_erdmost_nincskep

Érd valóban madárbarát város

Az Érdi Polgári Természetőrség egy hete madármegfigyelő játékot hirdetett facebook oldalán. A lakosok hozzászólásait várták, ki milyen fajokat látott az elmúlt évben Érden. Az eredmények még őket is meglepték.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

„Több mint 3700 embert értünk el a felhívással, ami azért különösen nagy öröm, mert csak pár hete indult el facebook oldalunk – meséli Gáll Zsuzsanna, az Érdi Polgári Természetőrség csapattagja, a játék összefogója. – Sok lelkes madárbarát hozzászólását olvastuk, az összesített eredmény pedig még úgy is fantasztikusnak mondható, hogy ez nem reprezentatív felmérés volt, inkább közös játék. Szerettük volna felhívni a figyelmet Érd természeti gazdagságára, ami mellett egy ilyen nagy városban sokszor elmegyünk, vagy észre sem vesszük. Azt hiszem, bátran kijelenthetjük, Érd valóban madárbarát város, hiszen a hozzászólók összesen 60 madárfajt gyűjtöttek össze! A legtöbbször szereplő madárfaj a szajkó lett, őt követte a balkáni gerle, feketerigó, háziveréb, széncinege, vörösbegy, szarka. A 60 madárfaj felsorolását facebook oldalunkon olvashatják.”

Gáll Zsuzsanna szerint még egy fontos vetülete van a játéknak. Az összefogás: „Lehet, hogy én a kertemben vagy az utcán sétálva csak néhány madárfajt tudok megfigyelni, de ha összevetjük a tapasztalatainkat, abból valami izgalmas, értékes születhet. Mi, az Érdi Polgári Természetőrség tagjai hiszünk benne, hogy ez az összefogás nagy dolgokat vihet végbe, nem csak madárbarát ügyekben, hanem számtalan akciókban, projektben, melyek akár egy egész város életére is hatással lehetnek. Ezért mindenkit arra buzdítunk, vállaljon önkéntes munkát, akár csak néhány alkalommal egy évben, az is sokat jelenthet egy-egy helyi cél elérésében. Aki pedig hosszabb távon el tud köteleződni, az csatlakozzon valamelyik helyi civil szervezethez. Sokkal jobban fogjuk szeretni a lakóhelyüket, Érdet, ha teszünk érte valamit mi saját magunk is!”

Az Érdi Polgári Természetőrség összegzése:

  • 3757 elérés
  • 338 aktivitás
  • 22 madármegfigyelő
  • 9 városrész
  • 60 madárfaj Érden

A lista:
balkáni fakopáncs, balkáni gerle, barátcinege, barátposzáta, barázdabillegető, búbosbanka, bütykös hattyú, cigánycsuk, citromsármány, csicsőrke, csíz, csonttollú, csuszka, dolmányos varjú, egerészölyv, énekesrigó, erdei pinty, fácán, fakusz, fehérgólya, feketeharkály, feketerigó, fenyőpinty, fenyőrigó, fülemüle, fülesbagoly, füstifecske, házi galamb, házi rozsdafarkú, háziveréb, héja, kakukk, karvaly, kékcinege, kis fakopáncs, kormos légykapó, kuvik, meggyvágó, mezei veréb, nagy fakopáncs, ökörszem, örvös, galamb, őszapó, pacsirta, sárgafejű királyka, sárgarigó, seregély, sólyom, süvöltő, szajkó, szarka, széncinege, szürkegém, tengelic, tőkésréce, tövisszúró gébics, vetési varjú, vörösbegy, vörösvércse, zöldike.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email