22_03_29_erdmost_nincskep

Készülnek a nyárra a vízimentők

22_03_29_erdmost_nincskep

Készülnek a nyárra a vízimentők

Az ÉrdFm 101.3 Bundáskenyér című műsorában Ba-Nyilas Hajnalka és Urbán Szabolcs Bagyó Sándorral, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata és Önkéntes Tűzoltó Egyesület munkatársával beszélgetett. A beszélgetésből kiderül többek között az is, hogy a vízimentőknek télen is akad feladatuk.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A vízimentő elsőként arról számolt be, hogy abban bíznak, hogy legalább a tavalyihoz hasonló nyarunk lehet. Mint mondta, a Balaton környékén is minden fürdőhely arra készül, hogy kinyitnak nyáron. De a vízimentők télen sem tétlenkednek. „A vízimentés ma már egy egész éves tevékenység, télen is ügyeletben vagyunk, bár természetesen jóval alacsonyabb létszámmal dolgozunk, de a bajba jutottak megsegítésére egy behívásos készenléti ügyeletet végzünk. Van ugyanis élet télen is a Balatonon, rengetegen vitorláznak, és van, ahol még fürdenek is ilyenkor.”  A téli hónapokban egyébként a járműpark felkészítése zajlik, erről is beszélt a szakember, és azt is elmondta, hogy a javítások, szerelések, karbantartások mellett olykor némi fejlesztésre is sor kerül, ha van rá keret, és a pénzügyi tervezések is ilyenkor zajlanak. Természetesen a képzések, oktatások időszaka is ez, bár a pandémia miatt kicsit borult a helyzet, de az online oktatást tudták azért alkalmazni, a gyakorlati részt pedig most, hogy már védettségi igazolvánnyal látogathatók az uszodák, el tudják kezdeni.

Bagyó Sándor arról is beszélt, hogy népszerű a fiatalok körében a vízimentő szakma, mert jó közösségben, szép helyen, szabad területen, vízparton, viszonylag frekventált helyen lehet ezt a tevékenységet folytatni.  „Az ügyesebbek hajóra kerülnek és egy teljesen más irányt vehet az életük. Rengeteg olyan kollégám van, aki 16-17 évesen kezdett el annak idején vízimentőként dolgozni és most főállásban tevékenykedik. Aki 16-17 évesen elkezdi ezt a szakmát, 26-27 éves korára teljesen profi tud lenni vízimentésben és akár főállásban is folytathatja.”

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata és Önkéntes Tűzoltó Egyesület egy közhasznú szervezet, a hétköznapokban rengetegen segítik a tevékenységüket. Sokat köszönhetnek a támogatóknak, és azoknak, aki személyi jövedelemadójuk 1 százalékát felajánlják nekik, mert, ahogy Bagyó Sándor fogalmazott, ezek mind nagyon fontos forintok.


 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email