22_03_29_erdmost_nincskep

Rusvai Miklós szerint jól vizsgáznak a vakcinák

22_03_29_erdmost_nincskep

Rusvai Miklós szerint jól vizsgáznak a vakcinák

Rusvai Miklós virológus adott interjút az Érd FM 101.3 Bundáskenyér című műsorában. A szakértőt többek között az indiai kettős mutánsról, a Sinopharm és AstraZeneca-vakcinákról és az esetleges 3. körös oltásról is kérdezték.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Mint Rusvai Miklós kérdésre válaszolva ismertette, az Indiában megjelenő kettős mutáns tulajdonképpen két variáns egyesülése. Kifejtette, a kettős mutáns nem veszélyesebb és terjedőképessége sem erősebb, mint a többi variánsnak.

Egyes statisztikák szerint Indiában a https://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpgboló járvány ellenére 1 millió főre vetítve a halálozások száma 167, ehhez képest Magyarországon ez a statisztika 2600 felett van.

Rusvai Miklós elmondta, az 1 millió főre vetített halálozási lista élén 9 „posztszocialista” ország áll, köztük Magyarország, Csehország, Horvátország, Bosznia-Hercegovina és Macedónia. Hozzátette, ezekben az országokban kevésbé egészségtudatosak az emberek, emellett az egészségügy állapota is leromlott.

Szakértők szerint jelenleg a kínai Sinopharm vakcina az egyik leghatékonyabb oltóanyag. A virológus ismertette, az inaktivált vakcina az antitestes immunitást ébreszti fel. Megjegyezte, a többi oltóanyagnak erőteljesebb mellékhatása lehet, ugyanakkor vannak, akiknek a szervezete kevésbé mérhető immunválasszal reagál a Sinopharmra. Hozzátette, ez a többi vakcina esetében is előfordulhat.

„Ha valakinek a szervezete nem ad elég jó antitest szintet a szabályosan elvégzett két immunizálás után, akkor célszerű valamilyen más vakcinatípussal adni egy harmadik oltást. Ez nyugaton is bevett gyakorlat. Például az AstraZenecánál is Nagy-Britanniában. Ahol azt tapasztalják, hogy nincs megfelelő antitest szint a két oltás után, ott a harmadikat Pfizerrel oltják, mert az más típusú”

– mondta Rusvai Miklós, részletezve, ha az inaktivált vakcina nem ad megfelelő védettséget, akkor mRNS-típusúval lehet harmadik oltás is és fordítva.

„A vakcinamixelés nyugaton már bevett gyakorlat”

– hangsúlyozta a virológus.

Rusvai Miklós arról is beszélt, minden vakcina kipróbálása élesben történik, ez a történelem korábbi járványainál is így volt.

„Ezek a vakcinák, amiket a koronavírus ellen használunk korábbi vakcinafelhasználásokhoz hasonlítva rendkívül jól vizsgáznak”

– húzta alá.

A virológus beszélt arról is, hogy már a fiatalkorúakat is oltani kellene, ugyanis az adatok alapján a fertőzöttek, a kórházban és lélegeztetőgépen kezeltek átlagéletkora folyamatosan csökken.

Megemlítette, Izraelben és az Egyesült Királyságban például már oltják a fiatalokat is és erre Magyarországon is sor kerülhet hamarosan.

Arra a felvetésre, mely szerint a vakcináció egy betegség megelőzésére szolgál, nem annak kezelésére, azaz a járvány előtt kellett volna oltani, Rusvai Miklós azt mondta, akár megelőzésről, akár kezelésről van szó, egyedi szinten kell ezt vizsgálni, nem az emberiség szintjén.

„Nem vakcinázhatok olyasmi ellen emberiség szinten, ami még nem létezik. A pillanatnyi fertőzöttségi státusz egyedi szinten dől el, nem egy ország, nem egy város szintjén”

– fogalmazott.

„A probléma akkor van, ha van néhány olyan, aki fertőzött, nem mutat tünetet, mégis beoltjuk, mert sajnos – és ezt el kell ismerni –, ha olyan személyt vakcinázunk, aki már fertőzött, benne esetleg súlyosabb tünetekkel jelentkezhet a betegség, de ez ezrelékekben mérhető”

– tette hozzá.

Az AstraZeneca oltóanyag második adagját eleinte 3-4 hétre adták, most már 3 hónapos különbséggel.

„Kiderült, hogy jobb hatásfokkal, hosszabban és magasabb immunitást ad, ha 3 hónapos időközzel adják. Ráadásul az AstraZeneca azok közé tartozik, amelyek már az első oltás után is 80%-os immunitást biztosítanak”

– tudatta Rusvai Miklós.

Kérdésre válaszolva kifejtette azt is, a macskák és a kutyák is elkaphatják a koronavírus-fertőzést, de embert nem tudnak továbbfertőzni. Ellenben a macskák fajtársaikat megfertőzhetik.

Arra a kérdésre, hogy kérhetünk-e harmadik adagot a Sinopharm vakcinából, a virológus kifejtette, ehhez meg kell nézni az ellenanyagszintet. A védettség kimutatásához 50 felett kell lennie, ilyen esetben pedig felesleges a harmadik oltás. Viszont ha alacsonyabb, akkor kérhet oltást, de annak más típusúnak kell lennie.

Rusvai Miklós ezzel kapcsolatban kiemelte, Magyarországon egyelőre a háziorvosok nem kötelezhetőek harmadik dózis beadására.


 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email