22_03_29_erdmost_nincskep

Visszafogott terasznyitás Érden

22_03_29_erdmost_nincskep

Visszafogott terasznyitás Érden

Nem volt dömping az érdi vendéglátók teraszain, de szinte mindenhol voltak vendégek szombaton ebédidőben azután, hogy hivatalosan is újranyithattak a kerthelyiségek. A pincéreknek maszkban kell kiszolgálniuk, a vendégeknek viszont nem kötelező védekezni akkor sem, ha már befejezték az étkezést.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Bár a járványügyi adatok nem ezt mutatják (például csütörtök óta világlesők vagyunk az egymillió lakosra eső koronavírusos halottak számában), több mint öt hónap után szombat reggel kinyithattak az éttermek, kávézók, kocsmák teraszai. A nyitás napján, vagyis szombat reggel a hivatalos adatok szerint 212 áldozata volt a koronavírus járványnak és 2796 új fertőzöttet regisztráltak – november tizenegyedikén, amikor már nem nyithattak ki a vendéglátóipari egységek, kevesebb mint feleannyi, egész pontosan 101 halott volt itthon és 3945 új fertőzött. 

Városunkban is kinyitottak az éttermek, kávézók és cukrászdák, azonban egy-két kivétellel nem volt rohamszerű tömeg sehol. A legtöbb vendég biztosra ment és asztalt foglalt kedvenc étterme teraszára, de szép számmal voltak, akik csak séta, vagy bevásárlás után ültek le egy kávéra a ragyogó napsütésben. 

Szombaton a déli órákban a városközpontban található Érdenkert cukrászdába folyamatosan érkeztek a vendégek. László Ildikó tulajdonos elmondta, nagyon nehéz hónapokon vannak túl, hiszen a pandémia kellős közepén nyitottak, szinte ez az első nap, hogy helyben szolgálhatnak ki vendéget. „Sokan azt se vették észre, hogy megnyitottunk, most viszont örömmel jönnek be és ülnek le a teraszunkra.” – mondta. 

A Centrál Borház terasza viszont tömve volt ebédidőben, a legtöbben étkeztek is, de voltak, akik csak egy üdítőre vagy kávéra ültek ki és élvezték a szabadságot. Nagy Szilvia tulajdonos arról számolt be stábunknak, hogy akadozott a beszerzés, annak ellenére, hogy sejteni lehetett, hogy a teraszok kinyithatnak. „A személyes kontaktus és a vendégek visszajelzése hiányzott a legjobban, nagyon örülünk, hogy végre kinyithattunk!” – nyilatkozta. 

Az Irish Dog Pub és a Poirot Pub terasza is megtelt délutánra, de a kisebb étkezdék kerthelyiségeiben is sokan fogyasztották el az ételt helyben. 

A vendéglátósok egyelőre semmit sem tudnak arról, hogyan kell majd ellenőrizniük a védettségi igazolványt jövő héttől, amikor várhatóan elérjük a 4 millió beoltottat és újranyithatnak a belső terek is. Többen azt mondták, úgy érzik erre nem lesz kapacitásuk, arról nem is beszélve, hogy sok a vendéglátásban dolgozó sem kapott még oltást, így védettségi igazolványt sem.