22_03_29_erdmost_nincskep

Pince Krónika

22_03_29_erdmost_nincskep

Pince Krónika

A napsütötte dombokról a hűvös völgybe vezető, római kori maradványokkal tarkított úton található az érdi pincesor. A helyi szőlőtermelés több százéves hagyománnyal rendelkezik, a területet már a római korban is művelték. Bemutatjuk az érdi pincesort!

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Budapestet déli irányba elhagyva, alig negyed órás autóútra található az érdi pincesor. A természeti kincsekben is gazdag Érd-Ófaluban a kellemes pincesori kikapcsolódás mellett lehetőség nyílik a nevezetességek megtekintésére is. Gyalog távolságra található a 17. századi minaret, ahová félúton megállhatunk felfrissülni a több, mint 100 éves, 2017-ben felújított artézi kútnál. Lélegzetelállító kilátás nyílik Érd-Ófalura és az ártéri erdőre a Szapáry-kastély romjairól. A hajdani kastély támfala előtt csodálhatjuk meg Szent Walburga szobrát, amelyet Illésházy János állíttatott 1789 körül. Nem érdemes hazatérnünk egy kalandregényes Duna-parti séta nélkül, melyre a legkiválóbb helyszín a zöldellő Beliczay-szigeten található tanösvény.

Az 1884-ben kezdődő filoxérafertőzés nagy változást hozott, a szőlő legnagyobb része elpusztult, helyükön gyümölcstermelés kezdődött. Néhány helyi gazdának köszönhetően azóta sok helyen újratelepítették a szőlősöket, így sok év kihagyás után ismét fellendülőben van az érdi borászat.

Az Érd TV filmje az érdi pincesorról!