22_03_29_erdmost_nincskep

Kevés az esélye annak, hogy állattól fertőződjünk meg

22_03_29_erdmost_nincskep

Kevés az esélye annak, hogy állattól fertőződjünk meg

Dr. Fekete Balázs állatorvost kérdeztük arról, kell-e tartanunk attól, hogy egy kutyától, macskától megfertőződünk koronavírussal. Megtudtuk, hogy idegen állat simogatása nem jelent nagyobb veszélyt, mint megfogni egy bevásárlókocsit vagy lenyomni egy kilincset.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Jelen tudásunk szerint nem betegíti meg az állatokat az emberre veszélyes Covid-19 vírus, de lehetett hallani olyan nemzetközi esetekről, hogy kimutatták a koronavírus-fertőzést állatokban is – fogalmazott a szakember, aki arra is emlékeztetett, hogy Dániában nemrégiben nyércfarmokat irtottak ki, mert felütötte a fejét egy olyan mutáció, ami emberre is veszélyes. Valószínűleg tehát a nyérceknél létezik olyan koronavírus, ami átalakult a mutáció révén, és emberre is veszélyes vált, de állatkertekben is kimutattak már – leginkább macskafélékben – Covid fertőzést.

„Mint minden felületen, az állatok testén is megtapadhat egy ideig a koronavírus. Ha onnan vesznek mintát, nyilván találhatnak kórokozót, de akár a nyálkahártyán is megtapadnak ezek.”

Hazánkban egyébként még nem mutattak ki fertőzést semmilyen állatnál sem. Mindezeket figyelembe véve az állatorvos szerint egy idegen kutyát megsimogatni nem jelent nagyobb veszélyt, mint megfogni egy bevásárlókocsit, lenyomni egy kilincset. Ezek után is fertőtlenítjük vagy megmossuk a kezünket szappannal, így annak a valószínűsége, hogy állától fertőződünk meg, valójában igen kicsi.

De hogyan kerül egy vírus állatról az emberre? Fekete Balázs erre is tudja a választ. Az ember elfoglalja az állatok életterét, ezáltal közelebb kerülnek azokhoz a jószágokhoz, amelyekben – tünetmentesen vagy minimális tüneteket okozva – jelen van a vírus. Így természetesen közelebb kerül az emberekhez maga a vírus is. „Ez főként Ázsiában jellemző, ahol nagy a népsűrűség, hiszen ott tud legkönnyebben elindulni az állatról emberre terjedő vírus, ha pedig kialakul egy olyan mutáció, ami az embert is megbetegíti, akkor elkezd passzálódni a sok ember között.” Ez jellemzően szegényebb országokban fordul elő, ahol gyakorlatilag mindent megesznek, azokat az állatokat is, amiket mi itt Európában nem. 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email