futes_kemeny

Ne fűts hulladékkal!

A Ne Fűts Hulladékkal Mozgalom Budaörsről indult, de már országos hírűvé nőtte ki magát. Az Érd FM 101.3 munkatársa Váradi Zsolttal, a mozgalom elindítójával és Hegymegi-Barakonyi Bálinttal, az Érdi Környezetvédő és Városszépítő Egyesület tagjával beszélgetett.

A Ne Fűts Hulladékkal Mozgalom két éve indult, eredetileg Budaörsre összpontosítva. Váradi Zsolt ötletgazda fiatal szülőként szembesült azzal, hogy rossz a levegő a településen, ami a gyermekeiknek sem tesz jót. „Eleinte csak közösségi találkozókat szerveztünk, majd együttműködés céljával az önkormányzatot is felkerestük és azt mondhahttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpg, elég sok mindent értünk el az elmúlt két évben.”

Miután helyben el tudtak érni eredményeket, így jött az országos mozgalom ötlete, ami viszont körülbelül 4 hete indult. Korábban rengeteg pénzbe és időbe került volna olyan méréseket végezni, melyek össze is hasonlíthatóak egymással, de időközben megjelentek a piacon a viszonylag olcsó mérőkészülékek és ezzel végeztek méréseket, így sokkal kézzelfoghatóbb a levegő szennyezettségének a mértéke. A mérések kimutatták, hogy napközben az egészségtelen kategóriába tartozik Budaörs levegője, ezért lépéseket tettek, elsőként a lakosok fűtési szokásaira fókuszálva, hiszen sokan nem megfelelő anyagot használtak e célra.

„Fontos, hogy megértésék a lakosok, hogy nem szerencsés dolog mérgezni a szomszédot, a szomszéd családját, gyermekeit, de saját magunkat sem.”  Váradi Zsolt szerint a problémát első sorban a közösségnek kell megoldani és egy komoly szemléletváltásra volna szükség a lakosság részéről. Tavaly novemberben helyezték ki a mérőket, így számadatok még nincsenek, de tevékenységüknek köszönhetően levegő minősége Budaörsön a tél kellős közepén is javult, és ez bizakodással tölti el a mozgalom elindítóját. „Az lenne a jó, ha ezek a mérők maradnának a következő szezonban is és akkor össze tudnánk hasonlítani az eredményeket.”

Az Érdi Környezetvédő és Városszépítő Egyesület, az ÉrdKöVE is csatlakozott a Ne Fűts Hulladékkal Mozgalomhoz. „A mi városunkban is tapasztaltuk, hogy rossz a levegő fűtési szezonban és kicsit lemaradva Budaörstől, de mi is beszereztünk 6 db légszennyezettség-mérőt. Az esti órákban, amikor a fűtés beindul, akkor egyértelműen megnő a légszennyezettség” – mondta Hegymegi-Barakonyi Bálint, egyesületi tag. Néhány héten belül befejeződhet a készülékek telepítése, és folyik az egyeztetés a budaörsiekkel, hátha be tudják illeszteni az ő rendszerükbe az érdi adatokat, mert egyébként még komoly programozási, szoftverfejlesztési procedúrára lenne szükség.

A rossz minőségű fával, nem megfelelő anyaggal való fűtést mindenképpen vissza kellene szorítani, és bár hivatalos légszennyezettség-mérésre Érden egyelőre nem kerül sor, ezekkel a nem akkreditált, nem hivatalos mérőeszközökkel próbálják a jövőben monitorozni Érd levegőjének a minőségét. Egyelőre 6 darab készülék fog üzemelni, többet nem vásárol az egyesület, de szeretnének egy akciót indítani, mely szerint bárki „örökbe fogadhat” vagyis vásárolhat magának egy ilyen eszközt és a saját házánál üzemeltetheti. „Ha pedig megosztja velünk a mérések eredményeit, akkor azok bekerülhetnek az érdi adatok közé.”

Itt hallgathatja meg az elhangzott beszélgetések: 

További cikkeink

További cikkeink

Finn módszerrel ellenőrizték az autósokat, azaz mindenkit félreállítottak a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai. A
Május 22-én, vasárnap délután ismét több száz jól öltözött motoros száll nyeregbe, hogy részt

Facebook

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email