22_03_29_erdmost_nincskep

Négymillió maszkot fordítottak vissza

22_03_29_erdmost_nincskep

Négymillió maszkot fordítottak vissza

Egy év alatt 25 millió védőeszközből a termékdokumentáció hiányosságai miatt 3,5 millió maszkot fordítottak vissza a küldő országba, 2021 első negyedévében pedig 1,5 millió kétes minőségű maszk piacra kerülését akadályozták meg. A fogyasztóvédelem a belföldi üzletekben is vizsgálódik január óta.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A fogyasztóvédelmi hatóság több mint egy éve a vámkezelés során is folyamatosan ellenőrzi a magyarországi forgalomba szánt védőeszközöket. A dokumentáció hiányosságai vagy a jelölések meg nem felelősége miatt tavaly közel négymillió terméket, zömükben szájmaszkokat fordítottak vissza a küldő országba. A szakemberek 2021 első negyedévében már több mint 1,5 millió kétes minőségű maszk magyar és európai piacra kerülését akadályozták meg tájékoztatott szerdai közleményében az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

A fogyasztóvédelem piacfelügyeleti munkájának hagyományos színterei az üzletek és webáruházak. Évről évre nő, és a járványhelyzetben fokozottan felértékelődött a vámhatósággal való együttműködés jelentősége is. A társszervek a 2019-es 360 ezerhez képest tavaly már közel 28 millió darab termék ellenőrzését végezték el közösen. A mintegy 25 millió darab védőeszközből a termékdokumentáció hiányosságai miatt több mint 3,5 maszk vámkezelését tiltották meg 2020-ban.

2021 első három hónapjában a fogyasztóvédelem több mint 1,5 millió maszkot állított meg a vámhatáron. Az elmúlt egy évben így összesen több mint 5 millió, nem megfelelő maszk piacra kerülését akadályozták meg. A bizonytalan hatékonyságú, megkérdőjelezhető minőségű termékek kiszűrése a magyar emberek mellett más európai fogyasztók védelmét is szolgálja.

A fogyasztóvédelmi hatóság idén januártól belföldön is vizsgálta az üzletekben kínált maszkokat. A kormányhivatalok munkatársai országszerte 255 kereskedelmi egységben 1000 fajta terméket ellenőriztek. Mostanáig 188 fogyasztóvédelmi eljárást indítottak meg, ezek közül 145 termék esetében kötötték feltételhez – jellemzően a megfelelő dokumentáció bemutatásához és az előírt jelölések feltüntetéséhez – a további árusítást. Mindössze három határozat rendelte el a jogsértő árucikkek forgalomból való kivonását. Tizennégy eljárás zárult összesen 1,4 millió forint fogyasztóvédelmi bírság kiszabásával. A legnagyobb darabszámot érintő belföldi ellenőrzés egy Fejér megyei importőrnél zajlott le, ott egymillió darab maszk között sem találtak kifogásolnivalót.
  

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email