22_03_29_erdmost_nincskep

Több mint 218 ezer AstraZeneca-vakcina érkezett

22_03_29_erdmost_nincskep

Több mint 218 ezer AstraZeneca-vakcina érkezett

A csütörtöki szállítmányt a következő hónapokban további több százezer adag oltóanyag követi. A legújabb kutatások szerint a vakcina hatékonysága a 2. oltás után a Covid megelőzésében 76, a súlyos vagy kritikus állapotú betegség kivédésében 100 százalékos. A vakcina márkaneve mostantól Vaxzevria.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Két hónap alatt 666 700 adag oltóanyagot küldött a brit-svéd vállalat. A csütörtökön érkezett 218 400 adag AstraZeneca vakcina eddig a legnagyobb egyszerre érkező mennyiség az európai uniós beszerzésből, ami 109 200 ember kétszeri oltását teszi lehetővé.

Közleményükben kiemelték: a legújabb kutatások szerint a második dózist követően a vakcina hatékonysága a Covid-19 betegség megelőzésében 76 százalékos, míg a súlyos vagy kritikus állapotú betegség kivédésében 100 százalékos. 

A cég közleménye szerint folyamatosan dolgoznak a kapacitás bővítésén, hogy 2021 első fél évében 100 millió adag oltóanyagot tudjon leszállítani az Európai Unió országaiba, és lakosságarányosan Magyarországra. Ennek megfelelően a következő hónapokban a gyártási tételek felszabadítása szerinti ütemezésben, további több százezer adag oltóanyag érkezése várható Magyarországra – írták.

Kitértek arra is, hogy az Európai Unió Gyógyszerügynöksége a napokban elfogadta a vakcina új elnevezését, így mostantól az AstraZeneca az Európai Unióban Vaxzevria márkanév alatt forgalmazhatja oltóanyagát. A teljes névátállás körülbelül hat hónap múlva várható, de az új márkanév semmilyen változást nem jelent  az oltóanyagban.

A Portfolio cikke szerint nem véletlenül keresnek új brandet, valószínűleg szeretnék lerázni magukról az elmúlt hónapokban az AstraZeneca névhez társított botrányokat: több országból jelentettek eseteket, amikor viszonylag fiatalok és túlnyomó többségében nők esetében vérrög okozott elzáródást az oltás után néhány esetben.

 Az EMA is vizsgálja az eseteket, állásfoglalásuk szerint a vakcina biztonságos, és a kockázatok messze meghaladják a védettséggel nyerhető előnyöket, ezért a vakcina használatára buzdítanak. Több ország azonban a felfüggesztette az oltást a vakcinával, Németországban pedig életkori korlátot vezettek be: csak 60 év felett oltanak vele, ugyanis idősebb korban láthatóan jóval kisebb a kockázata a vérrög kialakulásának.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email