22_03_29_erdmost_nincskep

Az érdi mezítlábas futó

22_03_29_erdmost_nincskep

Az érdi mezítlábas futó

Rácsodálkoznak, amikor látják, de ő csak rója a köröket a Papi-földeken. Cser László ultrafutó egy éve próbálta ki a mezítlábas futást Érden, azóta pedig már a szerelmese az ilyen fajta testmozgásnak. Az Érd FM 101.3 Bundáskenyér című műsorában elmondta, mi inspirálta, hogy dobja le a futócipőt.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Talán a legfontosabb tisztázni, hogy nem hóbortról van szó! Amikor az ember lábra állt, akkor sem viselt cipőt, évmilliók során cipő nélkül alakult a testünk olyanná, amilyen – a lábunkkal, a talpunkkal együtt. Vagyis testünk működése, csontrendszerünk, ízületeink, izomzatunk a cipő nélküli élettel elvileg barátságban kellene, hogy legyen. Az, hogy civilizációnk kényelmi okokból cipőbe kényszerített minket, okozott némi változást, de nem biztos, hogy ezeket nem lehet korrigálni.

László 2011 óta fut rendszeresen, a mezítlábas futást tavaly próbálta ki a házuk előtti utcában, a sporttársa inspirálta, akivel 2018-ban úgy nyerték meg az Ultra Balatont páros kategóriában, hogy a csapattársa végig mezítláb futott. Tavaly a pandémiás helyzetben gondolt először arra, hogy ő is kipróbálja, de csak azután kezdett komolyabban is foglalkozni ezzel, miután tavaly ősszel megnyílt a Papi földek és azon a rekortán futópálya. Kezdetben 5, később 7, mostanra pedig már 10 kilométert fut mezítláb. 

Amellett, hogy a mezítlábazás erősíti az izmokat és stabilizálja az ízületeket, a reflexíveken és összekapcsolódásokon keresztül serkenti a belső szerveket is. Ez szabályozza a vérnyomást, tehermentesíti a gerincet és még az immunvédekezőerő, valamint a szív-keringési-rendszer is profitálhat belőle.

További részleteket a Bundáskenyérben adott interjúban árult el Cser László. Hallgassa meg! 


 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email