22_03_29_erdmost_nincskep

Rusvai: Ha hinni lehet a szennyvízadatoknak, gyors javulás várható

22_03_29_erdmost_nincskep

Rusvai: Ha hinni lehet a szennyvízadatoknak, gyors javulás várható

Az Érd FM 101.3 munkatársai ismét feltárcsázták Rusvai Miklós virológust, hogy a legfrissebb hírekről, a vakcinákkal kapcsolatos általános tudnivalókról kérdezzék. Rusvai arra számít, hogy a hónap végén bekövetkezik a tetőzés, és ha hinni lehet a szennyvízadatoknak, akkor gyors javulás várható.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Rusvai Miklós virológus arról beszélt, hogy a különböző országok más oltási stratégiát választottak, van, ahol inkább az időseket és a rizikócsoportokba tartozókat, míg máshol inkább a terjesztőket kezdték el immunizálni. A pedagógusokat, a kereskedelemben és a közösségi közlekedésben dolgozókat.  Rusvai arról is beszámolt, hogy a magzatba nem megy át a vírus, nincs magzatkárosító hatása, az anyai szervezet állapotától függően azonban vetélés is előfordulhat és az édesanya is áldozatul eshet.

Arról is szó esett, mi történik, ha már fertőzött valaki és úgy kapja meg az oltást, ilyenkor előfordulhat, hogy felerősödik a betegség, erősebb lesz, mintha nem kapott volna oltást, de ez az influenza oltás esetén is így működik. Ha valaki az első oltás után két héten belül fertőződik meg, olyan, mintha még nem is oltották volna be. Amennyiben már 18-21 nap eltelt az első oltás után és akkor kapja el a vírust valaki, akkor már részleges immunitással rendelkezik és sokkal enyhébb a betegség lefolyása. Ilyenkor a fertőzés kiváltja a második oltást, hiszen így nagyon magas immunitással rendelkezik az illető. 

Aki megkapja az oltást, az első három hétben még nem védett. A fertőzéstől nem véd meg az oltás, attól véd meg, hogy kórházba kerüljünk, hogy lélegeztetőgépre kerüljünk vagy meghaljunk, tehát súlyos betegek nem leszünk – hangsúlyozta Rusvai Miklós. 

A szakember kifejtette, hogy a 11. heti szennyvízadatok bizakodásra adnak okot, így a következő napokban elérhetjük a csúcsot, március végére várható a harmadik hullám tetőzése. Ha hinni lehet a szennyvízadatoknak, akkor gyors javulásra számíthatunk.

Két új vakcina is érkezik, ezek is ugyanolyan megbízhatóak, mint a korábbiak, hiszen az egyik az AstraZeneca a másik pedig a Johnson and Johnson megfelelője.

Itt hallgathatja meg az egész beszélgetést:


 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email