Az ágazati szakemberek szerint nem 1-2 százalékról van szó, hanem ennél nagyobb mértékű áremelés várható. Idén eddig a tavalyi hasonló időszakhoz képest átlagosan 10-15 százalékkal drágultak a füstölt hústermékek – írja a Népszava.
Az áremelkedések szorosan kapcsolódnak az élősertés árak alakulásához. Márpedig az önköltség nagyjából kétharmada a takarmányáraktól függ, amelyek március elejéig átlagosan 50 százalékkal drágultak a múlt évihez képest.
Nem beszélve arról, hogy a gyenge forint, az energiaárak, illetve a koronavírus-járvány miatt bevezetett intézkedések, védőruhák, arcmaszkok, fertőtlenítőszerek, egyéb felszerelések is emelték az önköltséget.
Ha pedig az afrikai sertéspestis ismét erőre kap az ázsiai telepeken, akkor az, a 2019-es helyzethez hasonlóan jelentős mennyiségű sertéshúst szippanthat el az európai piacokról is, ami további áremelkedéseket okozhat.
Éder Tamás, a Hússzövetség elnöke a szakmai szervezet csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, a húsvéti főtt sonkának kilója már 1400-1500 forintért is kapható, míg a hagyományos érlelésű termékek 2500-3000 forintba is kerülhetnek. A speciális készítmények pedig ennél is drágábbak, 3000-6000 forintot is kóstálhatnak, de határ a csillagos ég.
Kockázatos olyan sonkát vásárolni, aminek a címkéjén nincs feltüntetve a gyártó, vagy ismeretlen cég neve szerepel rajta, illetve a piacon az árus nem tudja megnevezni honnan származik – emelte ki a Népszava.