22_03_29_erdmost_nincskep

Maradék nélkül

22_03_29_erdmost_nincskep

Maradék nélkül

Folytatódik a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal élelmiszerpazarlás elleni programja, a Maradék nélkül. Magyarországon 2016 és 2019 között 4 százalékkal csökkent az egy főre eső éves élelmiszerhulladék mennyiség, amely jelenleg hozzávetőlegesen 65 kilogramm.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Folytatódik a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) élelmiszerpazarlás elleni programja, a Maradék nélkül – közölte a hatóság hétfőn az MTI-vel. A közleményben felidézik, hogy február 25-én, online zárókonferencián összegezték a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatala Maradék nélkül programjának legfontosabb eredményeit, amelyet az Európai Unió LIFE pályázatának pénzügyi hozzájárulásával 2016-ban indítottak. A tájékoztatás szerint Bognár Lajos országos főállatorvos a konferenciát megnyitó beszédében bejelentette, hogy bár az EU-s társfinanszírozási időszak véget ért, az Agrárminisztérium és a Nébih továbbra is elkötelezett a 2020 óta Magyarország nemzeti élelmiszerhulladék-megelőzési programjának is számító Maradék nélkül folytatása mellett.

Angelo Salsi, az Európai Bizottság LIFE programjának vezetője köszöntő beszédében kiemelte, a Maradék nélkül projekt példaértékű kezdeményezés lehet más országok nemzeti programjai számára a maga komplexitásával, innovativitásával és eredményességével – írja a Nébih közleményében. Kasza Gyula, a program vezetője az elmúlt 4 év legfontosabb eredményeit ismertetve elmondta, a komplex oktatási program csaknem 300 000 gyerekhez jutott el a nyomtatott és az online letölthető oktatási csomagok révén. Bemutató foglalkozásokat, órákat 58 iskolában tartottak, amelyeken 1800 gyerek és 110 pedagógus vett részt, a program vetélkedőibe, játékaiba pedig 2300 gyerek kapcsolódott be.

A Nébih közölte, a Maradék nélkül program kutatási eredményei a lakossági élelmiszerhulladékról azt mutatja, hogy Magyarországon 2016 és 2019 között 4 százalékkal csökkent az egy főre eső éves élelmiszerhulladék mennyiség, amely jelenleg hozzávetőlegesen 65 kilogramm. A program részeként tematikus útmutatók is készültek az élelmiszerláncban keletkező élelmiszerhulladék mennyiségének csökkentésére szolgáló jó gyakorlatokról az élelmiszer-feldolgozók, a kereskedelem, a vendéglátás, valamiant a civil szektor számára – tájékoztatott a Nébih.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email