22_03_29_erdmost_nincskep

Rusvai Miklós: Május végére lehetünk túl a járványon

22_03_29_erdmost_nincskep

Rusvai Miklós: Május végére lehetünk túl a járványon

Ha az oltakozás az eddigi ütemben halad, és nem jön egy újabb, brutális mutáns, akkor május végére túl lehetünk a járványon – ezt mondta Rusvai Miklós víruskutató az Érd FM 101,3 Bundáskenyér című műsorában. A kínai vakcináról is beszélt, azt mondta, megbízható és valóban hatékony.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A víruskutató úgy látja, hogy május végére Magyarország túl lehet a járványon, ha nem következik be alapvető mutációs változás a víruson és továbbra is ilyen ütemben tudjuk beoltani a lakosságot.

Habár Magyarországon egyelőre csak a brit variáns jelent meg, a szakember szerint számolni kell az eshetőséggel, hogy a dél-amerikai és a brazil mutáció is megérkezhet hazánkba.

„Az, hogy melyik szervet támadja meg, és hogy milyen súlyos betegséget okoz, egyelőre egyik variánsnál sem változott” – tette hozzá Rusvai, majd arról is beszélt, hogy hatékonyak-e az új mutációk ellen az eddig kifejlesztett oltóanyagok. – „A brit mutáns ellen eddig minden oltóanyag jól vizsgázott, és mivel Magyarországon csak ez van jelen, nem kell aggódniuk azoknak, akik már megkapták az oltást. 

Körülbelül két tucat fehérje épít fel egy koronavírust, és ezek mind benne vannak a kínai vakcinában. Ezek a fehérjék mind ellenanyagválaszt váltanak ki az emberi szervezetben, és ezért valószínűleg hatékonyabb védelmet jelent a kínai vakcina, ha a koronavírusban változások – mutációk – jelennek meg. A kínai Sinopharm-vakcinát Magyarországon is vizsgálták, és ártalmatlannak, ugyanakkor hatékonynak bizonyult. Nem kell félni tőle, mert megbízható, valóban hatékony és ártalmatlan védőoltás.

Rusvai Miklós kérdésre válaszolva elmondta, hogy a kínai Sinopharm-vakcina teljes inaktivált vírust tartalmaz, ami azt jelenti, hogy mesterséges körülmények között, szövettenyészeteken szaporítják a koronavírust, és amikor ez nagy mennyiségben elszaporodik, egy speciális kezeléssel megszüntetik a kórokozó szaporodóképességét – vagyis inaktiválják. A vírus nem képes másolni önmagát, nem képes sokszorozódni. De ugyanakkor a szerkezete megmarad – azok a fehérjék, amelyek alkotják a teljes vírust, nem károsodnak – tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy a vírus változékonyságát befolyásolhatja-e, ha most sokan beoltatják magukat, Rusvai Miklós igennel válaszolt, és elmondta, hogy ez nagyon fontos tényező. Szerinte, ha az emberek 60-70 százaléka beoltatja magát, kialakul az úgynevezett nyájimmunitás, és a járvány megfékeződik, és ennek az az oka, hogy amikor a vírus megfertőzi az oltott embert – hiszen az oltás nem a fertőződéstől véd, hanem a betegség kialakulásától –, szaporodni kezd, de sokkal kisebb mennyiségben, mint azoknál az embereknél, akik nem oltatták magukat.

Hallgassa meg az interjút! 


 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email