22_03_29_erdmost_nincskep

Apró eszközökkel is megelőzhetjük a tragédiát

22_03_29_erdmost_nincskep

Apró eszközökkel is megelőzhetjük a tragédiát

„Sajnos nem múlik el nap, hogy ne kelljen a tűzoltóknak egy-egy kisebb vagy nagyobb lakástűzhöz vonulniuk” – mondta az Érd Tv-nek Csámpai Attila, a Pest megyei Katasztrófavédelem szóvivője, aki szerint egy-egy füst- vagy szén-monoxid érzékelővel könnyedén megelőzhetjük a baleseteket, tragédiákat.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

„Sajnos nem múlik el nap, hogy ne kelljen a tűzoltóknak egy-egy kisebb vagy nagyobb lakástűzhöz vonulniuk. Azt vettük észre, hogy a fűtésszezonban a legtöbb gondot a kéménytüzek, elektromos meghibásból jelentkező tüzek és a fűtőberendezésből kipattanó szikrák okozzák” – számolt be a Katasztrófavédelem tapasztalatairól Csámpai Attila, megyei szóvivő az Érd Tv Párbeszéd című műsorában.

Mint kifejtette, mihelyt nulla fok alá csökken a hőmérséklet a tüzelőberendezések használata egyre gyakoribb és intenzívebb lesz. Egy nem karbantartott tüzelő vagy kémény pedig könnyedén okozhat tüzet.

Hasonló a helyzet az elektromos meghibásodásból eredő tüzeknél, melyeknél jellemzően a hálózat nem bírja az igénybevételt, ebből adódóan pedig rövidzárlat keletkezhet.

„A kémények mellett az elektromos berendezések felülvizsgálata is nagyon fontos. Javaslom, hogy a lakásokba szereljenek fel füstérzékelőt, hiszen ez már a legkisebb füstnél hangot ad és jelez, ezáltal védhetjük önmagunkat és lakásunkat is” – fogalmazott Csámpai Attila, megjegyezve a füstérzékelők egyelőre a magyar háztartásokban nem annyira népszerűek, mint például a szén-monoxid mérők.

A szóvivő azt tanácsolja, ha füstérzékelőt vásárolunk, azt olyan helyre telepítsük, ahol a legtöbbet tartózkodunk.

A kéménytüzekkel kapcsolatban hangsúlyozta, a szilárd tüzelésű kéményeket évente, a gázüzeműeket kétévente felül kell vizsgálni. Részletezte, a nem kitakarított kéményben lerakódó kátrány kigyulladhat, szén-monoxid szivárgást okozhat. Emlékeztetett, 2018 óta már a lakosoknak kell egyeztetniük a kéményseprőkkel a karbantartásról, ellenőrzésről.

A szén-monoxid szivárgással kapcsolatban kifejtette, azért fontos az érzékelő telepítése, mert a szén-monoxid egy színtelen, szagtalan, de mérgező gáz, melyet már csak akkor érzékelünk, amikor tüneteket tapasztalunk.

De hogy milyen szén-monoxid érzékelőt szerezzünk be, ahhoz a Katasztrófavédelem honlapján nyújt segítséget. Itt részletesen bemutatják azokat az eszközöket, melyeket a szervezet felülvizsgált és ajánl és azokat is, melyeket alkalmatlannak találnak.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email