22_03_29_erdmost_nincskep

„Mi történt itt ma? Semmi”

22_03_29_erdmost_nincskep

„Mi történt itt ma? Semmi”

A kormányzati elvonások kompenzációjáról tárgyaltak a 25 ezer főnél nagyobb városok képviselői a kormánnyal. Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere szerint nem történt előrelépés az ügyben. A megyei jogú városok vezetői február 19-én, pénteken tárgyalnak a kormányzattal.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Február 17-én a 25 ezer főnél nagyobb lakosságszámú települések vezetői egyeztettek a kormányzattal arról, hogy a kormány miként kompenzálja az önkormányzatokat a teljes mértékben elvont gépjárműadó és a részben elvont iparűzési adó ügyében, melyek jelentős bevételkiesést jelentenek a települések számára.

Mint azt dr. Gémesi György a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke, Gödöllő polgármestere az egyeztetés után, a MÖSZ közösségi oldalán tartott tájékoztatón elmondta, a konzultáción mind a 23 város képviselője jelen volt.

Wittinghoff Tamás Budaörs polgármestere a Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterrel történt egyeztetéssel kapcsolatban azt mondta:

„Bár több konkrét dolog elhangzott, ha össze kellene foglalnom, mi történt itt ma, akkor: semmi, hiszen a miniszter úr minden egyes kérdéssel kapcsolatban azt mondta, ezt kormánydöntésnek kell megerősítenie.”

„Nagy reményekkel érkeztem ide és nem kis csalódottsággal fogok távozni”

– hangsúlyozta. „A kegyetlenségig megszorításokkal terveztük a költségvetést” – húzta alá. Wittinghoff Tamás azonban nem érti, miért külön kezelik a 25 ezer főnél kisebb és nagyobb településeket.

Mint Gulyás Gergelytől megtudta, Budaörs jár a legrosszabbul.

„Ez nagy örömmel nem tölt el, de nagy meglepetéssel sem, hiszen pontosan tudom, hogy törvénytelen az az eljárás, amivel a kormány ezt teszi. Az alaptörvénybe és az önkormányzati törvénybe ütközik az, hogy egy település nem hogy egy fillér állami támogatás nem kap, de elvonják a saját bevételeinek egy részét is”

– fogalmazott.

Beszélt arról is, a napokban a kormány megkapta az Európai Tanács pandémia előtt készült országjelentését, melyben összefoglalják a helyi önkormányzatok működését. Ebből kiderül, hogy a nyolc vállalásból – amely alapja kell, hogy legyen az önkormányzatok működésének – hatot egyáltalán nem, kettőt pedig részben teljesít a kormány.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email