22_03_29_erdmost_nincskep

Mire szolgál a légszennyezettség-mérő?

22_03_29_erdmost_nincskep

Mire szolgál a légszennyezettség-mérő?

Egy nyertes pályázatnak köszönhetően a város hat pontján telepítenek állandó légszennyezettség-mérő műszereket. Csőzik László polgármester többek között abban bízik, hogy így kiszűrhetőek lesznek azok a pontok, ahol illegálisan fűtenek, mondjuk műanyag hulladékkal, hiszen ez elképesztően ártalmas.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Hamarosan kikerülhetnek Érd különböző pontjain azok a légszennyezettség-mérő műszerek, melyeket egy pályázat során nyert el Érd. Onnantól, hogy ezek a szerkezetek kikerülnek, folyamatosan mérhetővé válik Érd levegője. ”Ez azért fontos, mert az autópályák tövében, illetve ahol hulladékkal fűtenek az emberek, nagyon meg tud nőni az emberi egészségre ártalmas szálló por mennyisége. Amit az emberi tüdő átenged, mert olyan picikék, azok bejutnak a véráramba és emiatt évente Magyarországon 10-15000 ember hal meg teljesen feleslegesen.”

Csőzik László elmondta, hogy Érd szerencsére messze nem tartozik a legszennyezettebb városok közé, de abban bízik, hogy így kiszűrhetőek lesznek azok a pontok, ahol illegálisan fűtenek, mondjuk műanyag hulladékkal, ami pedig elképesztően ártalmas. „Nagyon szeretném, ha el tudnánk jutni azokhoz a háztartásokhoz ahol illegálisan, műanyaggal fűtenek. Nem feltétlenül a szankcionálás a cél, hanem a segítségnyújtás, például, hogy tűzifával lássuk el őket, hiszen ezek az emberek nem azért fűtenek ily módon, mert elvetemült lelkületűek, hanem azért mert nincs más.”

A mérők azért is hasznosak lesznek, mert az adatok alapján lehet dönteni arról, hogy el kell-e rendelni szmog riadót, illetve meg tudnak alapozni olyan jellegű fejlesztéseket és olyan pályázatokat tudnak lehívni, amelyeknél szükséges tudni, hogy mit mutatnak a mérők. „Érdnek egyébként két pontján kiváló igazán a levegő minősége, mindkettő a Natura 2000-es területhez van közel. Az egyik az a Fenyves-Parkvárosnak az a része, amelyik távolabb esik az autópályától, a másik pedig a Beliczay-sziget.”

Egyébként a mérőket a következő helyszíneken helyezik el: Érd városközpont, Bem tér, Ófalusi Óvoda, Tusculanumi Óvoda, Erdőszéle Óvoda valamint a Tállya utcai Óvoda területén.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email