22_03_29_erdmost_nincskep

Érden is mérhető lesz a szálló por mennyisége

22_03_29_erdmost_nincskep

Érden is mérhető lesz a szálló por mennyisége

Míg a magyar kormányt éppen büntetik, addig Érd aktívan tesz a levegő tisztaságáért –írja Facebook oldalán Csőzik László, polgármester. Érden ugyanis éppen most van folyamatban a szálló por mennyiségét vizsgáló mérőeszközök felszerelése.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Csőzik László arról számolt be közösségi oldalán, hogy az Európai Bíróság megbüntette Magyarországot az ún. PM 10 szálló por mennyiségének jelentős túllépése miatt. Az ország által még évtizedekkel ezelőtt vállalt kötelezettségét szegte meg a kormány azzal, hogy nem tette meg a megfelelő lépéseket a levegő tisztábbá tételéért.

„Érden ezzel szemben éppen most van folyamatban a szálló por mennyiségét vizsgáló mérőeszközök felszerelése. A város ugyanis nemrégiben egy civil pályázat keretében, az Érdi Környezetvédő és Városszépítő Egyesületnek köszönhetően ilyen mérőeszközökkel gazdagodott.” 

A polgármester arról is ír, hogy Érd volt ezidáig az egyetlen megyei jogú város, ahol eddig nem volt semmilyen légszennyezettségi adatokat rögzítő berendezés. Ugyanakkor ahhoz hogy Érdet valóban modern, európai, tiszta és zöld várossá tehessék, a most induló EU-s fejlesztési ciklusban egy sor olyan projektre lenne szükség, amelyeknek alapfeltétele a stabil, levegő minőségre vonatkozó adatok szolgáltatása.

Mint írja, a készülékek bár nem auditáltak, de kifejezetten megbízható adatokat szolgáltatnak a két legfontosabb, szálló por típusú légszennyezettség mérésére. A szomszédos Törökbálintnak is ilyen típusú mérőberendezései vannak. Az adatfelvétel elindulása később megkönnyítheti az auditált berendezések beszerzését is, amelyek azonban 60-80 millió Ft/db áruk miatt jelenleg a legtöbb regionális önkormányzat számára elérhetetlenek.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email