22_03_29_erdmost_nincskep

40%-kal csökkentenék a CO2-kibocsátást Budaörsön

22_03_29_erdmost_nincskep

40%-kal csökkentenék a CO2-kibocsátást Budaörsön

2030-ig legalább 40%-kal csökkenti széndioxid-kibocsátást Budaörs, amely ennek megvalósítása érdekében készítette el a Fenntartható Energia és Klíma Akciótervét ((Sustainable Energy and Climate Action Plan, SECAP).

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Mint arról Budaörs honlapja beszámol, az Európai Unió éghajlattal és energiával kapcsolatos célkitűzéseivel összhangban 2030-ra legalább 40%-kal csökkentik a város CO2-kibocsátását.

Emlékeztetnek, a 2009-es 223 ezer tonnáról 2018-ra 171 ezer tonnára csökkent a város széndioxid-kibocsátása. Ennek értelmében a SECAP-ban kitűzött legalább 40%-os csökkenésből már kb. 23%-ot megvalósítottak.

A csökkenéshez az elmúlt évek számos intézkedése hozzájárult, így például a panelépületek felújítási programja, a középületek energetikai korszerűsítése és megújuló energiás beruházásai, a közvilágítási fejlesztések vagy éppen maga a lakossági szemléletformálás.

A 40%-os CO2-kibocsátás-csökkenés megvalósításának lépéseit tartalmazza többek között az év végén elkészült Fenntartható Energia és Klíma Akcióterv (Sustainable Energy and Climate Action Plan, SECAP). A 78 oldalas – ide kattintva elérhető – dokumentum helyzetelemzést ad arról, hogy áll a város energiafogyasztás és üvegházhatású gázok kibocsátása terén. Emellett számos irányt mutat, melyekkel el lehet érni a kívánt 40%-os CO2-kibocsátás-csökkenést.

Az akcióterv létrehozna egy energetikai és klímavédelmi tanácsadó irodát, amely a lakosságot segíti a fenntartható megoldások alkalmazásában. Klímatudatosan fejlesztenék és tartanák fenn a zöldfelületeket, klímabarát díjat hoznának létre, ahol a szervezetek, magánszemélyek erőfeszítéseit értékelik. Visszaszorítanák a hulladékkal való tüzelést – ennek érdekében egyébként az előző év végén már kampányt is indítottak, ahol bejelenthető az illegális fűtés. Támogatni tervezik a napenergiás kiserőművek elterjedését a lakosság és a vállalkozások körében is, illetve törekszik egy nagyobb teljesítményű, települési szintű erőmű megvalósítására is. A közbeszerzési folyamatokat is “zöldítik”, s egy közbringa-rendszer kiépítésével bővítenék a kerékpárhálózatot.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email