22_03_29_erdmost_nincskep

Hetvenezren maradhatnak TAJ-szám nélkül

22_03_29_erdmost_nincskep

Hetvenezren maradhatnak TAJ-szám nélkül

Február 12-étől érvénytelen lesz a TAJ-száma annak, aki legalább 6 havi egészségügyi szolgáltatási járulékkal tartozik. Havonta 8 ezer forintot kell fizetnie, akinek nincs egészségbiztosítása, de a szociálisan rászorultak ez alól mentesülhetnek. Ehhez viszont lépniük kell.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Hetvenezren maradhatnak TAJ-szám nélkül, kiesve a társadalombiztosítási ellátásból.

Az Országgyűlés 2019 végén fogadta el azt a törvényt, amely ellenzéki vélemények szerint százezreket zárhat ki a társadalombiztosítási ellátásból. A köztársasági elnök gyorsan alá is írta a rendelkezést, amely szerinte csak a potyautasok kiszűrésére szolgál. Sok minden hangzott el a jogszabállyal kapcsolatban, de a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) főigazgatója maga mondta el: a sürgősségi ellátásért is fizetniük kell azoknak, akik 2020 júliusától hathavi tb-tartozást halmoznak fel. (A lehetséges menekülőutakról itt írtunk.)

A rendszer valójában most élesedik. Február 12-től érvénytelenné válik a társadalombiztosítási azonosító jele (TAJ) annak, akinek az egészségügyi szolgáltatási járuléktartozása meghaladja a járulék összegének hatszorosát, vagyis idén a 48 ezer forintot. Ez azzal jár, hogy az egészségügyi szolgáltatást a továbbiakban térítésmentesen nem veheti igénybe.

Mennyit kell fizetni?
2021-ben havonta 8 ezer forintot (napi 270 forint) kell fizetnie annak, akinek nincs egészségbiztosítása például azért, mert nincs munkaviszonya és egészségügyi szolgáltatásra más okból sem jogosult. Jogosult például az, akinek tanulói, hallgatói jogviszonya van, gyermekgondozási ellátást kap vagy nyugdíjas. A törvény garantálja az ingyenes állami egészségügyi ellátást a közfoglalkoztatottaknak, a munkanélkülieknek, a szociálisan rászorultaknak és a hajléktalanoknak is.

Az adóhatóság figyelmeztet
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) október óta folytat tájékoztató kampányt, havonta hívja fel az érintettek figyelmet a tartozás rendezésére. Ennek ellenére jelenleg mégis több mint 70 ezren tartoznak hathavi összeggel – adta hírül a Pénzügyminisztérium. Ugyanakkor fontos tudni, hogy a hosszabb ideje nem fizetők jelentős része évek óta külföldön tartózkodik, azonban ezt elmulasztotta jelezni a kormányhivatalnak.

A NAV a napokban küldi ki negyedik figyelemfelhívó tájékoztatását, amely nemcsak az aktuális tartozást és a fizetési lehetőségeket tartalmazza, hanem azt is, hogy az érintett milyen fizetési könnyítést vehet igénybe. Erre a tájékoztatásra minden érintettnek érdemes odafigyelnie: február 12. a következő egészségügyi szolgáltatási járulékfizetési határidő, aki ezt is elmulasztja, annak érvénytelenné válik a TAJ-száma. Addig azonban még van idő pótolni az eddigi mulasztást. A tartozást vagy legalább annak egy részét a „NAV Egészségügyi szolgáltatási járulék beszedési számla” elnevezésű, 10032000-06055826 számlaszámú, 408-as adónemkódú számlára kell befizetni. A figyelemfelhívó levelek csekket is tartalmaznak, a számlaadatok kitöltésével sem kell bíbelődni.

Az adóhatóság arra figyelmeztet, hogy a leveleket az ügyfelek elektronikus tárhelyére, illetve ennek hiányában a postai címére küldi el. Lehet, hogy valakinek elkerülte a figyelmét az elektronikus levél, ezért az ügyfélkaput rendszeresen meg kell nézni a fontos és hivatalos levelek eléréséhez.

Mit tehet, ha nem tudja befizetni a havi 8 ezer forintot?
Egészségügyi szolgáltatásra szociális rászorultság alapján is jogosult lehet az, akinek alacsony a jövedelme. Ezt a rászoruló kérésére a lakóhelye szerinti járási, illetve fővárosi kerületi kormányhivatal állapítja meg. Tehát a szociális rászorultságról a kormányhivatal dönt, és a jogosultságról hatósági bizonyítványt ad ki. Ha valaki szociális okok miatt nem tudja befizetni a havi 8 ezer (illetve napi 270) forintot, fel kell keresnie lakóhelyén a kormányablakot vagy a helyi kormányhivatal honlapját (www.kormanyhivatal.hu).

A NAV-nak részletekben is fizethet
Ha valaki méltányolható okok miatt nem tudja határidőre befizetni a járulékot, fizetési kedvezményt, azaz részletfizetést, fizetési halasztást, a kötelezettség mérséklését vagy elengedését kérheti a NAV-tól. Auhttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpgatikus és pótlékmentes részletfizetés is kérhető. A kedvezményhez kérelmet kell benyújtani. A kérelem alapján a NAV naptári évente egyszer, legfeljebb 12 hónapra pótlékmentes részletfizetést engedélyezhet a kérelmező jövedelmi és vagyoni viszonyainak vizsgálata nélkül.

És ha szerintem nem is kell fizetni?
Ha valaki vitatja fizetési kötelezettségét, egyeztetési eljárást kezdeményezhet az egészségbiztosítási szervnél (kormányhivatalnál) akkor, ha az értesítésben megjelölt időszakban jogosult volt egészségügyi szolgáltatásra, a NAV-nál akkor, ha az értesítésben megjelölt időszakban munkaviszony vagy egyéb jogviszony alapján tudomása szerint biztosított volt.

Az egyeztetési eljárás időtartama alatt az adószámlán már előírt egészségügyi szolgáltatási járuléktartozás nem tekinthető hátraléknak, emiatt senkit semmilyen hátrány nem ér, tehát a TAJ-szám továbbra is érvényes marad.

Sokak tartozását már törölték is
Szeptember közepéig már több mint 67 ezer magánszemélyt értesített az adóhivatal a fizetési kötelezettség törléséről, mert a NEAK és NAV közti adategyeztetések során kiderült például az, hogy időközben az érintettnek lett legális munkája, vagy – például a felsőoktatási tanulmányok megkezdése vagy a nyugdíjba vonulás okán – a törvény garantálja a térítésmentes egészségügyi szolgáltatást.

Akinek van teendője, mert az adatok szerint nincs egészségbiztosítása, azt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) tájékoztatja a kötelező járulékfizetés kezdetéről és a fizetendő összegről. Arról, hogy valaki biztosított-e, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) honlapján  (http://www.neak.gov.hu), ügyfélkapus bejelentkezést követően kérdezheti le adatait.

A NAV ezen kívül havonta értesíti azokat, akiknek tartozásuk van, és időben felhívja a figyelmüket a befizetésre. Így elkerülhető, hogy tartozás miatt az állami egészségügyi ellátásért fizetnie kelljen.

A Pénzügyminisztérium adatai szerint 2019-ben 80 ezren, tavaly 69 ezren nem fizették az egészségügyi szolgáltatási járulékot. Az így kiszűrt adózók összességében 13,5 milliárd forintot mulasztottak el megfizetni.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email