22_03_29_erdmost_nincskep

Csak 18 éven felülieknek!

22_03_29_erdmost_nincskep

Csak 18 éven felülieknek!

Kilencven százalék feletti hatékonyságú a koronavírus elleni orosz vakcina, ami 18 év alattiaknak nem, de afelett minden korosztálynak adható. A magyar engedélyezési folyamat már lezárult, de az unióshoz csak a közeljövőben nyújtják be a szükséges dokumentumokat - nyilatkozta az OGYÉI főigazgatója.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

90 százalék feletti hatékonyságú a koronavírus elleni Szputnyik V vakcina – mondta az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) főigazgatója az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorában.

A Szputnyik V magyarországi engedélyezési folyamata november közepén kezdődött. Az OGYÉI-nél áttekintették a dokumentációt, szakértőket vontak be, megtekintették az oroszországi gyártóhelyet, és kérdéseket tettek fel a gyártónak. Minden kérdésükre választ kaptak, így január 20-án engedélyezték az orosz vakcinát. A közeljövőben az Európai Unióban is benyújtják a Szputnyik V engedélyezéséhez szükséges dokumentumokat. Várhatóan pár hónap alatt lezárulhat az uniós engedélyezési folyamat.

Szentiványi Mátyás azt is elmondta, hogy az egyes korcsoportokban nem voltak különbségek a hatékonyságban. Az orosz vakcinának – amelyet az idősebb korosztályt érintően is vizsgáltak – csak alsó korhatára van, és 18 év felett mindenkinek beadható – közölte.

Mint azt korábban megírtuk,  Oroszországból 1 millió ember oltására elég vakcinát vár Magyarország 3 hónap alatt. 
  
Az OGYÉI a kínai vakcinagyárat is megtekintette. Szentiványi közölte: meggyőződtek arról, hogy a gyár korszerű, modern, nagy mennyiségben és jó minőségben képes gyártani. Mint mondta, a Sinopharm vakcina hatásmechanizmusa hasonló, mint a Magyarországon régóta használt influenza elleni oltásnak.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora szintén a védőoltásokról beszélt ma reggel a Kossuth Rádióban. Mint mondta, az AstraZeneca, a Sinopharm oltásai és Szputnyik vakcina már régóta ismert technológiára épül, a két legújabb mRNS alapú oltóanyag, a Pfizer/BioNTech és a Moderna viszont új módszerrel dolgozik. Utóbbi kettő előnye az, hogy a jövőben az új típusú világjárványokra sokkal gyorsabban lehet majd vakcinát előállítani, hiszen ha megismerik a vírus fehérjéit, akkor elképzelhető, hogy akár hat héten belül lehet megfelelő vakcinát gyártani.

Merkely szerint előnyt jelent, hogy Magyarországon már öt engedélyezett vakcina van. Az a fontos, hogy minél több oltás álljon rendelkezésre, és minél gyorsabban történjen meg az egész nemzet szintjén az oltás, hiszen ez a feltétele annak, hogy vissza tudjon térni az ország a normális élethez, és a lehető legtöbb emberéletet tudják megmenteni -hangsúlyozta. Ha két hónap alatt be lehetne oltani a magyar lakosságot, akkor májustól mindannyian biztonságban lehetnénk – mondta.
    
Hozzátette: azok az országok, amelyek elhúzzák az oltási programjukat akár egy teljes évre, sokkal nagyobb veszteséget szenvednek el, mint azok, amelyek képesek lesznek arra, hogy akár néhány hónap alatt beoltsák a lakosság jelentős részét. 

 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email