22_03_29_erdmost_nincskep

Füstbe ment tervek

22_03_29_erdmost_nincskep

Füstbe ment tervek

Nem is olyan káros. És bármikor abba tudom hagyni, ha akarom – mondják a dohányosok. Valóban így van? Dr. Kustár Emilia diósdi háziorvos gyűjtötte össze a tényeket, illetve tévhiteket a dohányzással, no meg a leszokással kapcsolatban.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A cigaretta az alkohol után a második legveszélyesebb, halálos áldozatokat követelő legális élvezeti szer. A statisztikai adatok szerint naponta mintegy 13 500 ember hal meg a világon a dohányzás miatt. Ez évi 4,9 millió embert jelent. A hazai statisztikák szerint 19 percenként egy, naponta 77, évente pedig 28 000 honfitársunk halála hozható összefüggésbe a dohányzással.

Tévedés, hogy a cigaretta csak egy rossz szokás – sokkal inkább függőség, amitől nagyon nehéz szabadulni. A dohányzók 68 százaléka szeretne ugyan leszokni, de százból mindössze háromnak sikerül pusztán az akaraterejéből. A nikotin ugyanis az orvosi vizsgálatok szerint olyan függőséget alakíthat ki, mint a kokain vagy a heroin. Leszokni tehát igen komoly testi és lelki megterhelést jelent, de azért nem reménytelen.

Jó lenne, ha a nagyzolásból rágyújtó fiatalok is tudnák, hosszú távon milyen veszélyeknek teszik ki a szervezetüket, és hogy később, amikor a függőség már kialakult, milyen nehéz lesz abbahagyni. Ismert tény az is, hogy a dohányos szülők gyermekei nagyobb valószínűséggel szoknak rá a cigarettára, mint a nem dohányzókéi – a családi minta tehát e tekintetben is fontos. Azzal viszont nem csak a gyerekek, de a cigarettázó szülők sincsenek tisztában, hogy a dohányosok átlagosan tíz évvel kevesebbet élnek, mint nemdohányzó társaik.

Egyáltalán, akkor miért gyújtunk rá? Mert jó, mert kellemes, mert szeretem – mondják a dohányosok. Pedig első alkalommal hányást, verejtékezést, gyengeséget, fejfájást, idegességet, remegést okozhat. Nem véletlenül: a cigarettában lévő nikotin erős méreg. A nikotinmérgezés tünetei ugyanakkor csak az első néhány cigaretta elszívásakor jelentkeznek, mert később a szervezet hozzászokik, kialakul a tolerancia. Ebben rejlik a veszélye is: a dohányosnak egyre több cigarettára lesz szüksége ahhoz, hogy a várt kedvező hatásokat elérje, és akár észrevétlenül válhat láncdohányossá.

Kedvező hatások? Igen, a dohányosoknak van „alibijük” is: a nikotin segíthet az étkezés után jelentkező fáradtság és álmosság leküzdésében, elősegíti az emésztést, fokozhatja a vércukor mennyiségét, emelheti a vérnyomást, csökkentheti az éhségérzést, növelheti az agy vérellátását, ezzel segítve a szellemi munkát. A dohányzás kapcsán az évek során kialakuló megszokások nyugtatóan hatnak, csökkentik az idegességet. Csakhogy a nikotin hatása kettős: egy idő után elmúlik a kellemes érzés, és az eredetinél rosszabb hangulat alakul ki, ami késztetést jelent a következő cigaretta elszívására. Az elvonási tünetek miatt, és mert az abbahagyása hízással is járhat, a dohányosok nehezen tudnak leszokni. De persze ez nem lehetetlen. A legfontosabb, hogy elhatározzuk magunkat – és annak tudatában döntsünk, hogy ez nem lesz könnyű menet. Tűzzünk ki egy napot, amikortól már nem gyújtunk rá többet, és osszuk meg ezt az elhatározásunkat a környezetünkkel is. Nagyon fontos, hogy bátran kérjünk segítséget az orvosunktól, vagy akár a dionyitorekves@gmail.com e-mail címen.

Cikkünk a „3 generációval az egészségért” program keretében készült, érdi, diósdi és törökbálinti  orvosok részvételével. A „DIÓnyi TÖRekvés ÉRteD” célja, hogy a lakosság tevőlegesen hozzájáruljon saját egészségük megőrzéséhez, és tudatosan kerülje az azt romboló szokásokat.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email