22_03_29_erdmost_nincskep

„Mi ezt nem akarjuk!”

22_03_29_erdmost_nincskep

„Mi ezt nem akarjuk!”

Hónapok óta tiltakoznak a környéken élők a sóskúti elektrolitgyár megépítése ellen. Érd is szeretne megnyugtató válaszokat kapni: a napokban levélben fordult a város vezetése a kormányhivatalhoz a Dongwha Kft. sóskúti beruházása miatt.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

 

A napokban levélben fordult Érd vezetése a kormányhivatalhoz a Dongwha Kft. sóskúti beruházása miatt. „Igyekszünk a lehető legkörültekintőbben eljárni, hiszen az üzem Érdtől csupán pár kilométerre épül. Egy kérdéssort intéztünk a kormánymegbízott úrhoz, remélve, megnyugtató válaszokat kapunk arra nézvést, hogy az ottani technológia nem jelent veszélyt az emberek egészségére, és nem ártalmas a környezetre” – mondta lapunknak Csőzik László, aki kérdésünkre elmondta: jogi szempontból Érd nem számít ügyfélnek, ezért a város vezetését nem tájékoztatták korábban a sóskúti beruházásról.

A levélben többek között ilyen kérdések szerepelnek: veszélyes-e az üzemben alkalmazott technológia, tartottak-e közmeghallgatást, milyen eredménnyel, és a kormányhivatal meggyőződött-e arról, hogy nem gyakorol káros hatást az üzem a környezetre.

Mint azt múlt heti számunkban megírtuk, Dongwha Electrolyte Hungary Kft. – a lítium-ion akkumulátorokhoz használatos – elektrolitot gyártó üzemet létesít a sóskúti ipari parkban. A munkálatok megkezdődtek, az üzem már épül, ráadásul a tervek szerint az Érdhez közeli településen a vállalat felhúz egy oldószer-újrahasznosító létesítményt is. Mindkettő az elektromos autók akkumulátorgyártásához kapcsolódik: ahogy az Átlátszó írja, elsősorban a gödi és a komáromi magyarországi akkumulátorgyártó cégek alapanyag-szükségletét fogják kielégíteni: az elektrolitgyárban a tervek szerint első ütemben évi 23 ezer tonna folyékony elektrolitot szeretnének előállítani, a másik üzemben pedig a lítiumos akkumulátorok gyártásához használt NMP-t (N-metil-2 pirrolidont) fogják feldolgozni és újrahasznosítani, évi 25 400 tonna mennyiségben.

Mivel az üzemek a sóskúti és a tárnoki lakóházakhoz közel esnek, a környéken élők közül sokan tiltakoznak az építkezés ellen. Főleg azt kifogásolják, hogy a lakosságnak nincs, illetve nem volt beleszólási joga abba, hogy Sóskúton létesüljön-e ez a felső küszöbértékű veszélyes anyagokkal foglalkozó üzem. Lakossági fórumot ugyanis csak jóval az elektrolitgyár idetelepítésével kapcsolatos kormányzati döntést követően, múlt szeptemberben hívtak össze Sóskúton. Ennek témája a Dongwha biztonsági jelentése volt. A település honlapján található jegyzőkönyv szerint ezen huszonegy érdeklődő vett részt, és többen tiltakoztak az ellen, hogy az üzem Sóskúton épüljön meg. Kőnig Ferenc polgármester akkor a hazai akkumulátor-piac helyzetét ismertetve a következőképp fogalmazott: „Magyarországon huszonhárom üzem épül, eddig egyik ellen sem tiltakoztak. Ez a beruházás nem egy olyan beruházás, ami miatt a lakóknak el kellene költözniük. (..) Teljes mértékben megbízok a szakhatóságokban, akik a vizsgálatokat végezték. A vizsgálatok eredményeinek tudatában döntött a kormányunk, hogy Sóskúton ez az üzem kormánytámogatott beruházásként megépül.”

Később, már a vírusveszéllyel kapcsolatos szigorítások idején, a környezetvédelmi hatóság is tartott közmeghallgatást, igaz, csak telefonon. A nyilvános hanganyagok szerint több lakos is feltette a kérdést, hogy „ki hozta ezt a gyárat a sóskútiak nyakára? Ki vállal felelősséget ezért, ki ad nekünk kártérítést, hogy az ingatlanjaink értéke csökken az üzem miatt?” Választ erre persze a környezetvédelmi hatóság nem tudott adni, nem is az ő illetékessége, de, ahogy az egyik betelefonáló fogalmazott, ezt „máshol nem tudom megkérdezni”.

 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email