22_03_29_erdmost_nincskep

Amikor az emberélet a tét

22_03_29_erdmost_nincskep

Amikor az emberélet a tét

Mínusz tíz fokban kint maradni éjszakára egyenlő a halálos ítélettel. A hajléktalanellátás a hétvégi rendkívüli hidegben izolációs fóliát osztott a krízishelyzetben élőknek, és túlélési pontot működtetett. Legnagyobb szükség tartós élelmiszerre lenne, ez ugyanúgy életet menthet, mint a meleg ruha.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Vasárnap déltől kedd délelőtt tíz óráig az Emmi életbe léptette a vörös kódot – ezt akkor rendelik el, amikor rendkívüli hideg van. Érden már 15-étől, azaz péntektől túlélési pontot üzemeltettek a szállón (a hajléktalanellátással együttműködő Menhely Alapítvánnyal egyeztetve).

– A rendkívüli helyzet négy éjszakát érintett. Ebben az időszakban öten kerültek a befogadóhelyre, közülük hárman a rendőrök segítségével. Az előírások szerint a járványra való tekintettel az intézmények lakóitól elkülönítve helyeztük el őket. A szállón rendszeresen fertőtlenítünk, kaptunk egy ózongenerátort is, amit aktívan használunk – mondta lapunknak Stehlik Krisztián, a hajléktalanellátó vezetője.

A négy leghidegebb nap alatt senki nem fagyott meg Érden. Sikerült feltérképezni a krízishelyzetbe került embereket, és vagy a szállón kaptak menedéket, vagy az otthonukban segítették őket – hiszen sokaknak van fedél a fejük felett, de fűtés, illetve minden egyéb komfort nélküli épületekben élnek. Nekik izolációs fóliát vittek az utcai szociális szolgálat munkatársai, ami segítette őket abban, hogy ne hűljenek ki a nagy hidegben. Persze, ez nem hosszú távú megoldás, de a takarónál, hálózsáknál sokkal jobb a kemény hidegben – jegyezte meg Stehlik Krisztián, aki egy olyan emberről tud, aki nem akart bejönni a szállóra a mínusz tíz fokos hidegben. – Most azok is igénybe vették a szolgáltatásainkat, akik máskor nem szokták. Hála Istennek, sikerült őket behoznunk – jegyezte meg.

Nemcsak éjszakai szálláshoz, hanem élelemhez is jutottak a hajléktalanok, mivel a szállón tartósélelmiszer-csomagok is rendelkezésre állnak, igaz, korlátozott mennyiségben. –Ez nehezebb feladat, de most még jutott mindenkinek – tette hozzá Stehlik Krisztián.

Azok, akik csak a vörös kód idején jelennek meg az ellátásban, rendszerint vissza is térnek az utcára, ha melegszik az idő. Így történt ez most is. Pedig hely lenne, a szálló 90 százalékos kihasználtsággal üzemel (a mögöttünk álló éjszakán a 23 férőhelyes éjjeli menedéken 18-an aludtak). Ez azért nem jellemző a téli időszakban, valószínűleg a vírusveszély miatt veszik kevesebben igénybe ezt a szolgáltatást.

Jelenleg leginkább tartós élelmiszerre van szükség a hajléktalan-ellátásban – ez ugyanúgy életet menthet, mint a takaró, a meleg ruházat. Ez utóbbit az Emma utca 8. szám alatt fogadják, a tartós élelmiszert tudják tárolni a hajléktalanszállón is, így azt befogadják a Fehérvári út 89-ben is.

 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email