22_03_29_erdmost_nincskep

Új, hasznos funkcióval bővült a 112

22_03_29_erdmost_nincskep

Új, hasznos funkcióval bővült a 112

Veszélyhelyzetben minden másodperc számít. A segélykérés helyszínének gyors meghatározása a segítségnyújtás legnagyobb kihívása – van, hogy élet-halál kérdése. Az Advanced Mobile Location, a 112-höz kapcsolódó kiegészítő funkció, ami akár 5 méteres pontossággal is be tudja azonosítani a helyszínt.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Hazánkban még 2013 elején vezették be az egységes 112-es segélyhívószámot európai mintára, amely ingyenesen hívható mind vezetékes, mind mobiltelefonról bárhol az Európai Unióban.

A segélyhívószámot kizárólag az emberi életeket, környezetet veszélyeztető helyzet esetén szabad hívni, a hívásokat pedig az Országos Rendőr-főkapitányság két országos Hívásfogadó Központja fogadja. A segélyhívásokat szakképzett operátorok koordinálják, és bevonják a mentők, a katasztrófavédelem vagy a rendőrség készenléti egységeit is.

A mostani funkcióbővítés révén a korábbinál sokkal pontosabb lesz a 112-es rendszer helyzetmeghatározó lehetősége, amely a korábbi több 10 kilométeres körzet helyett az AML technológia segítségével már akár 5 méteres pontossággal is be tudja azonosítani a segélyhívás helyszínét.

Fontos kitétel, hogy a GPS alapú helyzetinformációk csak iOS vagy Android operációs rendszerű okostelefonokról indított hívások esetén érnek célba. Az AML funkció a hívásfogadó központoknak értékes időt spórol meg azzal, hogy már a hívás indításakor továbbítja a helyszín koordinátáit.

Az okostelefont használóknak semmilyen alkalmazást sem kell telepíteni, a 112-es segélyhívószám hívásával egy időben az okostelefon auhttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpgatikusan aktiválja a funkciót, és a helyszínadatokat a legközelebbi központba továbbítja.

Maga az AML-rendszer azonban csak az Android 4.1, illetve az iOS 13.4 verziónál vagy ezeknél frissebb rendszereken működik.
Az AML-technológiát a világ több országban bevezették már. Mind az Apple, mind a Google úgy tervezte meg az AML-támogatását, hogy az biztonságos legyen. Az AML csak és kizárólag a 112 hívásakor kapcsol be, az adatok pedig csak arról a készülékről jelennek meg a hívásfogadó központokban, amelyről a segélyhívást kezdeményezték.

Az AML itthon a legnagyobb hazai mobilszolgáltatók – Magyar Telekom, Telenor, Vodafone – hálózatából ingyenesen érhető el.
Fontos tudnunk, hogy az AML-funkció által továbbított helymeghatározási adatokat a hívásfogadó központok csak a segélyhívással kapcsolatos tevékenységekre használhatják fel, más egyéb felhasználását törvény tiltja.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email