22_03_29_erdmost_nincskep

Tűzijátékozhatunk-e szilveszterkor?

22_03_29_erdmost_nincskep

Tűzijátékozhatunk-e szilveszterkor?

A Katasztrófavédelem honlapján öntött tiszta vizet a pohárba azzal kapcsolatban, lehet-e tűzijátékot használni szilveszterkor és ha igen, akkor hol és milyet.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

„Idén nem lehet közterületen tűzijátékokat használni és a szokásos szilveszteri pirotechnikai termékek sem elérhetőek”

– hangsúlyozza honlapján a Katasztrófavédelem, amely egyértelműsíti, ki, hol tűzijátékozhat.

Ennek értelmében a tűzijátékokat négy osztályba sorolják. Az egyesben a lakáson belül is használható játékos tűzijátékok szerepelnek, melyeket mennyiségi korlát betartásával 14 évnél idősebbek egész évben megvásárolhatnak és fel is használhatják – mint például a tortatűzijáték.

A második osztályba sorolják az alacsony kockázatú kis tűzijátékokat, amiket a szabadban kell felhasználni. Ezeket – ugyancsak mennyiségi korláttal – 16 évnél idősebbek megvásárolhatják és a használati utasítás szerint felhasználhatják.

A harmadik osztályban a közepes tűzijátékok kapnak helyet. Ezeket a járvány előtt december 28. és 31. között lehetett megvásárolni és december 31-én 18 óra és január 1. 6 óra között felhasználni. Ezek árusítása és felhasználása idén azonban tilos!

A negyedik osztályba pedig azokat a tűzijátékokat sorolták, amelyeket kizárólag pirotechnikus szakember használhat fel. Ám ezekkel a tűzijátékokkal magánszemély csak a nagyobb tűzijátékokon találkozhat.

A Katasztrófavédelem azt is részletezi, idén csak az 1-es és 2-es osztályba tartozó tűzijátékokat lehet megvásárolni és felhasználni, de közterületen ezek működtetése is tilos, tehát erre csak a kertes házak kertjében van lehetőség. A társasházak erkélye nem minősül szabadtérnek, illetve a védőtávolság sem tartható.

Felhívták a figyelmet arra is, a tűzijátékokat ne tároljuk fűtőeszköz vagy sugárzó hő mellett, más tűzveszélyes anyaggal, benzinnel, gázolajjal, lakkokkal ne tároljuk egy helyen. Ne tartsuk tetőtérben, alagsorban vagy pincében és zárjuk el a gyermekek elől.

„Használat előtt olvassuk el a használati utasítást. Az elnedvesedett és utána kiszáradt, vagy sérült burkolatú termékeket ne használjuk fel. Ne irányítsuk emberre, állatra, növényre, épületre. Figyeljünk, hogy a tűzijáték útjában ne legyen semmi, ügyeljünk az épített és a természetes környezetre is”

– hangsúlyozzák.

A tűzoltókat minden évben több tucat, tűzijáték miatt kigyulladt fenyőhöz, tujához, kukához riasztják. Az elhasznált, de még forró tűzijátékot ne dobjuk a kukába, mert ki fog gyulladni, és azt is meggyújtja, ami a kuka közelében van. Minden évben előfordulnak autó- és lakástüzek is kukába dobott forró tűzijáték-maradványok miatt. 

Figyeljünk oda a házi kedvencekre is, minden évben rengeteg kutya szökik meg, mert megijednek a tűzijátékoktól. Ne kössük meg őket, engedjük be őket a házba és zárjuk olyan helyre, ahonnan nem tudnak megszökni – részletezték.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email