22_03_29_erdmost_nincskep

Ahol lehet turkálni a díszek között

22_03_29_erdmost_nincskep

Ahol lehet turkálni a díszek között

Ha létezik a karácsonyfadíszek mennyországa, az Tárnokon Szabó Lajos manufaktúrája, ahol sok ezer kézzel díszített gömb születik évről évre.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Szabó Lajos gépésztechnikusként végzett, aztán sokáig játékokat gyártott a feleségével együtt. Többek között matchboxok, moncsicsik és az autók kalaptartóján bólogató kutyusok kerültek ki a kezeik közül. De nagy álma mindig is a karácsonyfadísz-készítés volt. A 80-as években gondolt egy nagyot, a gyerekeire hagyta a játékgyártást, ő pedig belefogott álma megvalósításába. A gépi gyártásról áttért a kézire, családi házuk pincéjében fújta az első üveggömböket. A karácsonyfadíszek a mai napig hagyományos, kézműves technikával készülnek manufaktúrává nőtt műhelyében, ahol nem fémgőzölik az üvegeket, hanem valódi ezüsttel érik el, hogy a gömbök csillogóak legyenek. Az üvegdíszek színeit egy gömbmártó műhelyben alapozzák meg, majd innen a kifestők elé kerülnek, ahol aprólékos munkával hátteret és motívumokat, figurákat varázsolnak rájuk.

A karácsonyfadíszek készítése mindvégig családi vállalkozás maradt. A feleségével együtt fogtak bele, azóta felnőttek a gyerekeik, az unokáik, akik, ahogy Szabó Lajos mondja, szintén be vannak oltva ezzel a szenvedéllyel.

A műhely nemcsak a vásárlók körében népszerű, de a szakmától is fontos elismeréseket kapott. Kijutottak például a frankfurti Christmas World kiállításra, ahol hongkongi, új-zélandi, amerikai megrendeléseket is kaptak. A kínai termékek világhódításával azonban megszűntek exportjaik, és ma már főleg a belföldi piacot látják el.

Az üzemben egész évben nagy áruházaknak készítik a díszeket, de év végén berendeznek egy helyiséget kiállító teremnek, ahol lehet turkálni a díszek között. Van itt hóemberes, pandás, pingvines, rénszarvasos, malacos, angyalkás, téli tájas, karácsonyfás, jézuskás, szent családos, szűzanyás gömb.

Az idei év a járványügyi helyzet miatt számukra is kicsit más volt, elmaradt a gyerekzsongás, éneklés, nem jöhettek az óvodás és iskolás csoportok.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email