22_03_29_erdmost_nincskep

Ünnep több száz kilométerre az otthontól

22_03_29_erdmost_nincskep

Ünnep több száz kilométerre az otthontól

A megszokottnál jóval szűkebb körben, de legalább a saját hazánkban ünnepelhetjük a karácsonyt. Vannak azonban olyanok, akik a szeretteiktől több száz kilométerre kénytelenek tölteni az ünnepeket. Olyan külföldön élő érdiekkel beszélgettünk, akik a világjárvány miatt idén nem itthon karácsonyoznak.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Egyre többen hagyják el az országot és döntenek úgy, hogy külföldön próbálnak szerencsét. Március óta azonban csak korlátozottan, bizonyos szabályok mellett lehet átlépni az országhatárokat, ez pedig igencsak megnehezíti a külföldön élők dolgát.

Az érdi Harsányi János Németországban, Münchentől 20 km-re él már hat éve és minden esztendőben Magyarországon, családi körben töltötte az ünnepeket. Ez lesz az első olyan karácsony, amikor nélkülöznie kell szülei társaságát. Mint mondja, havonta egy hétvégét Érden szokott tölteni, de a járvány miatt erre augusztus óta nem volt lehetősége. Ráadásul most lépett életbe az új rendelet, mely szerint Németország teljesen lezárta a határait. „A karantént valószínűleg nem úsznám meg Magyarországon sem, Németországban pedig biztos, hogy 5 nap karantén várna, plusz két negatív tesztet kéne bemutatnom. A karantént egyébként semmi sem fedezi, így vagy nem kapnék arra az időszakra jövedelmet vagy pedig a jövő évi szabadságom bánná. Sokat beszélgettem a szüleimmel, próbáltam felkészíteni őket, hogy valószínűleg idén nem tudunk együtt lenni karácsonykor. Lassan beletörődtünk, elfogadtuk a helyzetet.”

Lusztig Éva 26 éve tette át székhelyét Münchenbe, ahol német férjével él, de ez idő alatt egyetlen egyszer sem esett meg, hogy ne látogatott volna karácsonykor haza, hiszen itt él a testvére és az unokaöccse is. Bár állandó a kapcsolata az itteniekkel, ez nem pótolja a személyes találkozást. „Nagyon hiányoznak ők is és a barátok is, hiszen évente többször szoktunk haza látogatni, de a koronavírus sajnos mindent megváltoztatott. Februárban voltunk utoljára Érden és a 26 év alatt még egyszer sem maradt ki ilyen hosszú idő.”

Varró Levente közel öt éve él Svájcban. Évente többször hazautazott, de a családja is 2-3 alkalommal meglátogatta őt. Természetesen a karácsonyokat is itthon töltötte, nyár óta azonban egyáltalán nem tudott találkozni a szüleivel. Itt is, ott is 10 nap karantén várna rá, így az egy hét szabadságból közel egy hónap lenne. „Készültünk rá, igazából hetek óta tudjuk, hogy valószínűleg nem lesz jobb a helyzet karácsonyra sem. Szomorúak a szülők és az egész család, de jelenleg ezzel nem tudunk mit kezdeni, reméljük, hogy húsvétra jobb lesz a helyzet és mindent bepótolunk majd.”

Persze ha már külföldön „ragad” az ember az ünnepekre, semmiképp sem jó, ha egyedül marad és a kint élők is igyekeznek legalább baráti körben, az adott lehetőség és szabályok betartása mellett megtartani a karácsonyt.

„Van egy magyar ismerősöm itt kint, vele töltöm majd a szentestét” – avat be terveibe Levente. „25-ére egy svájci családhoz vagyok meghívva, 27-én pedig egy másik magyar családhoz fogok ellátogatni. A szabályok szerint két háztartás maximum öt főig találkozhat egymással, így ebbe beleférünk.”

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email