22_03_29_erdmost_nincskep

Koronavírus: itt a platófázis?

22_03_29_erdmost_nincskep

Koronavírus: itt a platófázis?

Úgy tűnik, valóban platófázishoz ért a koronavírus-járvány, az adatokban "kiegyensúlyozott helyzet" tapasztalható, de továbbra is óvatosnak kell lenni - mondta a járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján az országos tisztifőorvos.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Müller Cecília úgy fogalmazott: a napi adatok bizonyos mértékig fluktuálnak, hétvégén kevesebben fordulnak orvoshoz, ezért a hét elején csökken az új fertőzöttek száma.
  
Mint mondta, nem csökken jelentősen, 7335 a kórházban ápolt koronavírusos betegek száma, és 564-en szorulnak gépi lélegeztetésre. Szavai szerint „ez arra int minket, hogy nagyon óvatosak legyünk”, a karácsonyi forgatagban is figyeljünk egymásra, „akadályozzunk meg minden lehetőséget”, amivel a vírust továbbadhatnánk.

A koronavírus elleni vakcinákról úgy vélte: a fejlesztésük számos kihívást jelentett, a védőoltások „gazdag tárháza alakult ki”, jövő év elején sokféle vakcinával fogunk találkozni Magyarországon is. Ezek között lesznek „elölt” állapotú, megbetegedést nem okozó vírust tartalmazó oltóanyagok, ártalmatlan vírust felhasználó vírusvektor-vakcinák, fehérjealapú és olyan nukleinsav alapú vakcinák is, amelyek megtermeltetik a szervezettel azt az antigént, amelyre immunválasz alakul ki. Az a vakcina, amely az ünnepek között megérkezik Magyarországra, az utóbbi típusba tartozik – mondta. Ez egy mínusz 70-80 Celsius fokos tárolást igénylő oltóanyag.  A védőoltás két részből áll, a másodikat az első után három héttel kell beadni – közölte.

A tisztifőorvos hangsúlyozta: felkészültek, kijelölték az oltópontokat, ahol először az egészségügyi dolgozókat fogják oltani. Az első ilyen hely a Dél-pesti Centrumkórház. Jelezte: ahogy további oltóanyag-szállítmányok érkeznek, folyamatosan rendelkezésre bocsátják őket, hogy „mindenki el tudja érni”.
 

 

További cikkeink

További cikkeink

A Tisza Párt alelnöke és listavezető EP-képviselőjelöltje megkezdi országjárásának Pest vármegyei etapját.

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email