22_03_29_erdmost_nincskep

Kinek jár mentesség az építményadó alól?

22_03_29_erdmost_nincskep

Kinek jár mentesség az építményadó alól?

Lapunknak Szűcs Gábor alpolgármester és Kartikné Szilágyi Enikő, a Polgármesteri Hivatal Adócsoportjának vezetője válaszol.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A Közgyűlés csaknem egy évvel ezelőtt, a Szövetség Érdért Kezdeményezésére mentesítette a 65 éven felüli érdiek többségét az építményadó fizetése alól. A feltétel nélküli mentességet a helyi adókról és az önkormányzatok által biztosítható kedvezményekről szóló törvény korlátozása miatt nem lehetett biztosítani – mondta el az Érdi Újságnak Szűcs Gábor alpolgármester, ezért fogadhattak el egy szociális szempontokat is figyelembe vevő szabályozást.

Kartikné Szilágyi Enikő, a Polgármesteri Hivatal Adócsoportjának vezetője elmondta, hogy Érden azoknak a 65 év felettieknek nem kell építményadót fizetniük, akiknek csak az az ingatlan van a tulajdonukban, amiben életvitelszerűen élnek. Amennyiben az adott ingatlanban egyedül élnek, és a havi nettó jövedelmük nem haladja meg a 142 500 forintot (mindenkori nyugdíjminimum ötszörösét), akkor sem kell fizetniük. És abban az esetben sem, ha a vele közös háztartásban élő, 65 éven felüli házastársával vagy élettársával együtt számított egy főre jutó havi nettó jövedelme nem haladja meg a 114 000 forintot. Abban az esetben is mentességet élvez az építményadó fizetése alól, ha az adózó vagy a vele közös háztartásban élők egyike rokkantsági ellátásban vagy fogyatékossági támogatásban részesül, és a háztartásban az egy főre jutó nettó jövedelem nem haladja meg a 85 500 forintot. (a mindenkori nyugdíjminimum háromszorosát).

Fontos tudni, hogy az adómentesség nem jár auhttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpgatikusan, azaz igényelni kell, adóéven belül bármikor, de minden évben újra és újra. Az ehhez szükséges dokumentum és tájékoztató megtalálható a https://www.erd.hu/e-ugyintezes/adougyek/Epitmenyado linken (Rendeleti mentesség igénybevételéhez adatlap címen), vagy igényelhető a Polgármesteri Hivatalban.

A jelenlegi járványügyi helyzetben az adócsoport munkatársai kérésre ki is postázzák azt, vagy leadják a Polgármesteri Hivatal az ügyfélszolgálat portájára. Kéréseiket a 06 (23) 522-309-es telefonszámon igyekeznek kollégáink megválaszolni.

Szűcs Gábor alpolgármester még hozzátette, ha valaki nehéz körülmények közé kerül, életkortól függetlenül fizetési könnyítést kérhet egyedi méltányossági eljárásban.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email