22_03_29_erdmost_nincskep

Ételosztás a hanuka ünnepén

22_03_29_erdmost_nincskep

Ételosztás a hanuka ünnepén

Száz adag meleg ételt osztott szét csütörtökön, a hanuka alkalmából a Buda Környéki Zsidó Hitközség. A gulyáslevesből, fánkból és péksüteményből álló menüt a hitközség tagjai, illetve a Szociális Gondozó Központ munkatársai szállították ki a központ címlistájában szereplő, rászoruló érdieknek.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Szűcs Gábor alpolgármester – aki szintén segédkezett az ételek bepakolásában, kiszállításában – az ÉrdMost-nak elmondta: a kezdeményezés nem új keletű, már tavaly is rendeztek ételosztást a hanuka ünnepén.

– Szeretnénk megköszönni nekik, illetve a többi egyháznak, felekezetnek, hogy ezekben a nehéz időkben is folytatják az idősek, családok támogatását. Ez egy példaértékű tradíció, remélem, hogy a későbbiekben is lehet majd folytatni, és a járvány elmúltával visszatérhet a házhoz szállítás mellett a személyes ételosztás is – tette hozzá Szűcs Gábor.

A zsidóságnál a hanuka a fény ünnepe – tudtuk meg Győri Lászlótól, a Buda Környéki Zsidó Hitközség alelnökétől. Mint mondta, az ünnep december 10-től 19-éig tart. Időszámításunk előtt 164-ben a makkabeusok éveken át tartó szabadságharc után győzelmet arattak az Izraelt elfoglaló szíriai görögök fölött. A harc a  Jeruzsálemi Templom visszafoglalásával ért véget.  (A “chánuká” azt jelenti: “felavatás”, s arra utal, hogy újra Isten oltalmába ajánlották a templomot, amelyet a pogány bálványok és praktikák beszennyeztek.)

Győri László elmondta még, hogy a zsidók minden ünnepen adakoznak a rászorulóknak – ez egy kötelező szokás, és a hanuka sem kivétel ez alól. A meleg ebédet egy cég főzte, illetve csomagolta, a szállítást vállalták hitközség tagjai, illetve a gondozó központ kollégái, ez utóbbiak állították össze a címlistát is. 

A hanuka ünnepséget csütörtök késő délután tartják, ekkor meggyújtják a  menóra (hanukia) első gyertyáját.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email