22_03_29_erdmost_nincskep

Onkológiai gondozás a szakrendelőben

22_03_29_erdmost_nincskep

Onkológiai gondozás a szakrendelőben

Új klinikai onkológus, nőgyógyász szakorvos csatlakozott november elején a Romics csapatához. Eddig az onkológiai gondozást igénylő betegek tapasztalatok szerint máshol próbáltak ellátáshoz jutni, kevesen éltek ezzel a lehetőséggel. Dr. Orbán Lászlóval beszélgettünk.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Ön a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház Szülészeti-Nőgyógyászati osztály főorvosa. Hány alkalommal rendel Érden?
Heti egy délelőtt, csütörtökön. A főigazgató úr keresett meg ezzel a lehetőséggel, tudta ugyanis, hogy a szülész-nőgyógyász szakvizsgám mellett klinikai onkológus is vagyok. Hogy Karácsony doktor a közeljövőben nyugdíjba vonul, szükség van klinikai onkológusra.

Beindult már a rendelés, sokan vannak?
Nem, ez még nem jellemző – körülbelül tizenöten-húszan fordulnak meg nálam egy-egy délelőtt.

Korábban dolgozott már Érden?
Nem. Nagyon szép ez a felújított rendelő, tisztaság és rend fogad minden héten, és kedvesek az asszisztensek. 

Mostanáig az onkológiai gondozást nem tudták igénybe venni itt a Romicsban a páciensek?
De igen, csak nem volt ezen igazán hangsúly. Ez saját tapasztalahttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpg is: eddig négy délelőtt rendeltem Érden, és elenyésző esetben tudtam használni a klinikai onkológiai tudásomat. Pedig szeretném, ha az onkológiai gondozóban a valóban ilyen gondokkal küzdő páciensek fordulnának hozzám. Ők azok, akik már túlestek onkológiai kezelésen (akár műtéten, kemo- vagy hormonterápián, sugárkezelésen), kórházi ellátást már nem igényelnek, szakorvosi gondozást azonban igen.

Milyen gyakoriak a nők körében ezek a problémák?
Hazánkban évente 35 ezer ember hal meg rosszindulatú daganatos betegségben. A fele nő, fele férfi. A nők között első helyen áll a tüdőrák, ezt követi az emlőrák, a vastagbél-, illetve a petefészekrák. Ezek gondozásában tudok segíteni.

Mennyire fontos a prevenció?
Évente ajánljuk a nőgyógyászati citológiai vizsgálatot és rákszűrést. Az emlődaganat pedig a mammográfiai vizsgálattal szűrhető ki. Úgy tapasztalom, hogy ez utóbbi itt Érden nagyon jól működik. Három-négy héten belül időpontot kapnak a páciensek, szóval láthatóan nagyon jó kapacitással működik a mammográfia, az ország más területein ez nincs így. 

A nőgyógyászati rákszűrés milyen életkorban ajánlott?
A méhnyakszűrés húsz és hatvanöt év között mindenképp indokolt. Ez ingyenes, a szakrendelőben elvégezzük, előjegyzés alapján. Ugyanakkor azt javaslom, hogy a jelenlegi vírusveszélyes időszakban a problémamentes páciensek ne jöjjenek rákszűrésre, hanem várják meg a pandémia lezajlását. Remélem, jövő tavasszal már nyugodtabban fogadhatjuk a betegeket.

Hogy látja, a vírusveszély miatt csökken a páciensek száma?
Igen, de ez logikus és helyénvaló is. Akinek nem muszáj, most ne jöjjön. 

Mi történik, ha egy onkológiai beteget nem tudnak helyben ellátni?
Ha a rákszűrés során problémát találunk, szakintézménybe küldjük tovább a beteget.
 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email