vonat_190719

Szükség van Parkvárosban a vasútra?

Csőzik László polgármester közösségi oldalán jelentette be: kezdeményezi egy döntéselőkészítő tanulmány elkészítését, hogy milyen feltételek mentén, milyen nyomvonalakon, mekkora beruházási költséggel lehetne megvalósítani Érd-Parkváros vasúti hálózatba történő bekötését.

“Parkvárostól mintegy 2,5 kilométerre fut a hegyeshalmi vasútvonal, melynek felújítása, kapacitásbővítése már tervezési fázisban van. Ennek kapcsán felmerült az a gondolat, hogy érdemes megvizsgálni egy rövid szárnyvonal kiépítésének lehetőségét, amely Érd-Parkvárosnak adna közvetlen budapesti vasúti kapcsolatot. Kötöttpályán Parkvárosból – minden körülmények között – kb. 20 perc alatt elérhető lenne a metró, illetve kb. 30 perc alatt számos további budapesti vasúti megállóhely” – írja közösségi oldalán a polgármester. 

Erre, mint kifejti, azért lenne szükség, mert míg Érd déli részén elérhető a vasúti közlekedés Budapest felé, Érd északi részén nincs kötöttpályás közlekedési lehetőség. A várost, mint arról már mi is többször írtunk, egyre többen lakják, akiknek a közlekedéséről gondoskodni kell, de közben, mint azt a polgármester kifejti, “a közúti forgalom okozta károk, a balesetveszély, a zaj- és légszennyezés mértékét is jó lenne érzékelhetően csökkenteni. A vasúti közlekedés – különösen hosszú távon – az egyik fő letéteményese a fenntartható közlekedésnek, a dugók enyhítésének, az élhető városi környezet kialakításának.”

Ezért Csőzik László kezdeményezte egy döntéselőkészítő tanulmány elkészítését, amely megvizsgálja, hogy milyen feltételek mentén, pontosan milyen nyomvonalakon, mekkora beruházási költséggel lehetne megvalósítani Érd-Parkváros vasúti hálózatba történő bekötését. A polgármester úgy fogalmaz, hogy ha az eredmények alapján a projekt megvalósítható, akkor minden követ meg fognak mozgatni az ügy érdekében. 

A polgármester a bejegyzésében az érdiek véleményét is kikéri a tervről. Ön szerint szükség lenne vasúti összeköttetésre Parkvárosban is?

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email