22_03_29_erdmost_nincskep

Keddtől felfüggesztik a halasztható műtéteket – de a Romicsban is?

22_03_29_erdmost_nincskep

Keddtől felfüggesztik a halasztható műtéteket – de a Romicsban is?

Elrendelte a halasztható műtétek felfüggesztését keddtől az emberi erőforrások minisztere a kórházakban, de mivel a Romics László Egészségügyi Intézmény nem kórház, ezért a rendelő főigazgatója a páciensek türelmét és megértését kéri, hogy a hétvégén kiderítse, elvégezhetik-e az egynapos műtéteket.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Kásler Miklós – az Emberi Erőforrások Minisztériumának szombati közleménye szerint – az egyre növekvő számú koronavírusos beteg folyamatos ellátásának biztosítása érdekében adott ki utasítást valamennyi aktív fekvőbeteg ellátást nyújtó egészségügyi intézmény és az Országos Mentőszolgálat vezetőjének.

Az utasításban elrendelte a halasztható műtétek – ideértve az egynapos sebészetet is – felfüggesztését keddtől, és szinte minden kórházat kijelölt a koronavírusos betegek ellátására. A kijelölés nem vonatkozik a korábbi miniszteri utasítás alapján mentesített intézményekre.

A beavatkozások felfüggesztése alól kivételt képeznek a sürgősségi ellátások, amelyek nélkül a beteg közvetlen életveszélybe kerülne, illetve súlyos vagy maradandó egészségkárosodást szenvedne. Továbbra is el kell végezni valamennyi onkológiai ellátást, a szervezett onkológiai szűrővizsgálatokat, a szakmai kollégium ajánlása szerinti kardiológiai ellátásokat, valamint biztosítani kell az asszisztált reprodukciós eljárások zavartalan működését is. Transzplantációt is lehet végezni a járványügyi óvintézkedések szigorú betartása mellett – áll a közleményben.

A Dr. Romics László Egészségügyi Intézmény főigazgatója vasárnap reggel az alábbi közleményt tette közzé a rendelő Facebook oldalán:

Halasztható műtétek leállítása…
Kedves Betegeink, érdi és Érd környéki lakosok!
Szombaton délután megjelent a hír, miszerint november 10-től a miniszter utasítása szerint a halasztható műtéteket nem lehet elvégezni.
Furcsa helyzetbe kerültem, mert jelen pillanatban nem tudom megmondani, hogy ez vonatkozik-e a Romicsban végzendő egynapos sebészeti beavatkozásokra is, azaz a keddi műtéteket például elvégezhetjük-e.
Furcsa a helyzet, mert az EMMI honlapján megjelent közlemény szerint az utasítás az „AKTÍV FEKVŐBETEG ELLÁTÁST NYÚJTÓ EGÉSZSÉGÜGYI INTÉZMÉNYEK” (köznyelvben kórházak) vezetőinek szól. A kórházakban le kell állítani a műtéteket, beleértve az egynapos sebészetet.

A Romics viszont nem kórház. Nem krónikus kórház és nem aktív kórház. 
(Kizárólag mindent tudni vágyóknak, tudományos ismeretterjesztő – korombeliek még így ismerték „TIT” – alapon: Egy kórház attól „aktív” vagy „krónikus”, hogy milyen ellátást nyújt, a szép hosszú definíciók:
Aktív fekvőbeteg ellátás: a fekvőbeteg-ellátó intézményben történő gyógyító, megelőző, rehabilitáló tevékenység, amelyben az ápolási idő előre tervezhető, többnyire rövid időtartamú. Az ellátás célja az egészségi állapot mielőbbi helyreállítása, vagy ha ez nem lehetséges, az állapot stabilizálása, szövődmények kialakulásának megakadályozása.
Krónikus fekvőbeteg-szakellátás: az egészségi állapot helyreállításához szükséges utókezelést, gondozást fekvőbeteg gyógyintézeti keretek közt biztosítják.)

Tegnap este az illetékesekhez fordultam kérdésemmel.
Kérem az Önök szíves türelmet a helyzet tisztázásáig.
Mindenkinek jó egészséget kívánok.

Vigyázzanak magukra és szeretteikre.

Érd, 2020. november 8.

Tisztelettel:
Bárány Zsolt
főigazgató

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email