22_03_29_erdmost_nincskep

A vaddisznókat lelövik, ugye?

22_03_29_erdmost_nincskep

A vaddisznókat lelövik, ugye?

Több panasz érkezett a parkvárosiaktól arra, hogy egyre gyakrabban látnak vaddisznókat a lakókörnyezetükben, a NATURA 2000-es természetvédelmi terület mentén. Mint arról korábban beszámoltunk, a panaszok miatt a rendőrség valóban kilövési engedélyt adott a disznókra. Tetlák Örs tájékoztatása.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

„A legfontosabb tudnivaló, hogy a disznók csak bejárnak a lakott területre, elsősorban az erdőkapcsolatos utcákban lehet rájuk számítani. Tehát nem a házak között élnek a bokrok alatt, hanem elsősorban élelemszerzés miatt fordulnak elő, a lehullott szilvára, dióra, egyéb gyümölcsökre járnak rá. Az állomány gyérítése folyamatos az Érd-Sóskúti fennsíkon az erdőkben, a vadásztársaság folyamatosan teszi a dolgát a külterületeken.

Beszéltem olyan természetőrrel, aki naponta járja a fennsíkot, de hosszú évek alatt mindössze egyszer látott vaddisznót. Élnek persze disznók a környező erdőkben, ezért legyenek körültekintőek a fennsíkon, a gyerekekre ügyeljenek kirándulás, vagy kerékpározás közben, a kutyákat pórázon sétáltassák és ne térjenek le az ösvényekről, ne menjenek be az erdőbe.

Megkerestünk több erdészetet, állatvédőket és állatmentőket is, egyöntetű véleményük volt, hogy jelen helyzetben a vaddisznók befogására nincs sajnos lehetőség. Egyetlen példány befogása, csapdába csalogatása hetekig tartó etetéssel oldható meg, itt viszont sokkal többen vannak az állatok, illetve elszállításukra sincs lehetőség a sertéspestis miatt. Emiatt a járvány miatt nem tudják az esetleg befogott példányokat fogadni a vadasparkok, vagy az állatkertek sem.

Szeretném megerősíteni, hogy belterületi elejtésre szinte bizonyosan nem fog sor kerülni, az állomány gyérítésére elegendőnek mutatkozik a külterületi vadászat. Mivel azonban egyre többen járnak a fennsíkon, a vadállatokkal való találkozások száma is növekszik. Egyre gyakrabban zavarja meg az ember az állatokat természetes élőhelyükön, így helyüket keresve tévedhetnek alkalmanként lakott területre.

A kilövési engedély 2020. december 21-ig van érvényben, a vadászat minden esetben 15.00 és 8.00 óra közötti időszakban (lenne) végezhető.

Az érintett terület a Sóskúti út, Visegrádi utca, Hegyalja utca, Vereckei utca, Füzérvári utca, Törcsvári utca és Drégelyi utca által határolt terület” – írja közösségi oldalán az alpolgármester.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email