22_03_29_erdmost_nincskep

Őrtüzet gyújtottak a székely autonómiáért

22_03_29_erdmost_nincskep

Őrtüzet gyújtottak a székely autonómiáért

A Székely Autonómia Napja alkalmából tartott őrtűzgyűjtást és szimpátiarendezvényt a diósdi országzászlónál a Pro Civitate - A Városért Egyesület és a Székelyföldért Társaság.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az eseményen az őrtűz meggyújtása után Spéth Géza, Diósd polgármestere, dr. Aradszki András országgyűlési képviselő és Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője is beszédet mondott, majd Simó József, Wass Albert szellemi hagyatékának gondozója szavalta el az erdélyi magyar író néhány versét.

Spéth Géza köszöntőjében emlékeztetett, amióta létezik székely zászló, azóta kint van a diósdi községháza előtt. “Sok emberrel találkoztam az elmúlt 15 évben, amióta Marosvécs Diósd testvérvárosa. Marosvécs arról híres, hogy Wass Albert hamvainak egy része is itt van eltemetve. Olyan ez a testvérvárosi kapcsolat, hogy amikor találkozunk egyben nagyjainkra is emlékezünk” – fogalmazott Spéth Géza.

Székelyföldön Marosvásárhelyen, Székelyudvarhelyen és Sepsiszentgyörgyön is gyújtottak a diósdihoz hasonló őrtüzet, amellett, hogy 133 székely településen gyújtottak gyertyákat, fáklyákat. “Reméljük, hogy ezek a tüzek emlékeztetni fogják azokat az embereket, akik az erdélyi magyarságot ilyen helyzetbe hozták. Mi nagyon büszkék vagyunk a székelyekre, hogy ennyi szenvedés és megaláztatás után is büszke magyarnak vallják magukat” – zárta szavait Spéth Géza.

“Mit lehet mondani, amikor végiggondoljuk a magyar történelmet, benne a székelység történelmét, amely mindig a helytállás, a kitartás, a hazaszeretet és a véráldozatok történelme volt? Ezért is vannak ott közel ezer éve, ahol most vannak. Ezért is tudunk rájuk úgy nézni, mint a haza megmentőire, a haza védelmezőire. Ma, a trianoni Magyarországon is úgy kell gondolnunk, hogy amikor meg kell védenünk a székely igazságot, hazát, kultúrájukat és azt, hogy élni tudjanak földjükön, akkor kötelességünk minél többünknek, hogy kiálljunk mellettük” – hangsúlyozta beszédében Dr. Aradszki András, országgyűlési képviselő.

Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője beszédében kitért rá, a Nemzeti Összetartozás Évében emlékezni kell arra a tragédiára, ami minket, magyarokat ért. “Ezt a traumát kellett az elmúlt száz évben feldolgozunk. Mindig fontos emlékeznünk a székelységre, a határon túl rekedt magyarságra. A székelyek pedig igazán megérdemlik azt az önrendelkezést, autonómiát, amit mindenki megígért nekik, azért, mert a történelmi Magyarországot védelmezték, kiálltak mindenféle veszéllyel és emberrel szemben. Érzékelnünk kell a kihívásokat és veszélyeket, amelyek leselkednek a magyarságra és mindannyiunkra, ezért össze kell fognunk és az összetartozás erejét kell erősítenünk egymásban. Az ilyen őrtüzek is mutatják, ennek fénye van! A fény pedig messzire ellátszik. Ha pedig mindenhol meggyúlnak ezek az őrtüzek, akkor a magyarok igazságát tudjuk eljuttatni mindenki számára” – mondta beszédében Simicskó István.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email