22_03_29_erdmost_nincskep

Százhalombatta képeslapokon

22_03_29_erdmost_nincskep

Százhalombatta képeslapokon

Százhalombatta várossá nyilvánításának 50. évfordulója alkalmából két helyi történész, Balpataki Katalin és Lehoczki Zsuzsanna #helloBATTA címmel emlékalbumot állított össze.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A kiadvány elsődleges célja, hogy Százhalombatta önreprezentációjával állítson emléket, nemcsak 50, de az utóbbi több mint 100 évnek. Több mint száz év képeslapjai őrzik az ott élők történelmét, megmutatják, hogy a település egy-egy korszakban mire volt büszke, mit tartott szépnek.

De a #helloBATTA több mint képeslapkönyv, hiszen a szerzők helytörténeti, képeslaptörténeti írásokat, forrásmásolatokat, képleírásokat, térképeket is elhelyeztek benne, hogy az olvasó térben és időben is el tudjon igazodni. A háború előtti időszakot Lehoczki Zsuzsanna dolgozta fel, az utána következőt Balpataki Katalin írta meg. A szerzők számos érdekes történetet elevenítettek fel, Lehoczki Zsuzsa (aki egyébként az érdi Magyar Földrajzi Múzeum történész muzeológusa – a szerk.) el is mesélte  egyik személyes kedvencét.

Glück Frigyesé volt akkoriban a Pannónia szálloda, amelynek éttermét és kávézóját a Pelzmann család bérelte. 1885. december 10-én Pelzmann Ferencnek és Singhoffer Máriának kisfia született: ifjabb Ferenc. Nem sokkal később, 1887. szeptember 10-én Glück Frigyesnek és feleségének, Helfenstein Amáliának kislánya született: Mária Irma Rozina Jozefa Anna, családi becenevén Mici. Ifjabb Pelzmann Ferenc és Glück Mici együtt nőttek fel a Pannónia Szállóban, mint az étterem-kávézó bérlőjének fia és a szálló tulajdonosának lánya, és felnőttként egymásba szerettek. 1908. augusztus 7-én, Glück Frigyes és Singhoffer Irma ezüstlakodalmán Pelzmann Ferenc eljegyezte Glück Mici kisasszonyt. Az esküvőt nem egészen egy évvel később, 1909. június 30-án tartották a budapesti Deák-téri evangélikus templomban. 1911. május 4-én a következő hír jelent meg a napilapokban: „Önkezével vetett véget életének az ifjú földbirtokos, Pelzmann Ferenc!” Hogy miért lett öngyilkos az ifjú Pelzmann? A könyvből, Százhalombatta sok színes története mellett, ez is kiderül.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email