22_03_29_erdmost_nincskep

Ne csak az október legyen csikkmentes

22_03_29_erdmost_nincskep

Ne csak az október legyen csikkmentes

Megszokott látvány, hogy csikkek hevernek a buszmegállókban, a vasúti peronokon, a járdán, az erdőben. Sokan nem is tudják, hogy amikor lazán a földre dobják az elszívott cigi maradványát, azzal egy köbméter, azaz ezer liter talajvizet szennyeznek be.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A csikk nem egyszerűen szemét, hanem kifejezetten veszélyes műanyaghulladék.

Csikkmentes október címmel országos figyelemfelkeltő és kihívással egybekötött hónapot hirdetett a környezetünk megóvásával foglalkozó JÖN Alapítvány. Az esemény célja felhívni a figyelmet a csikkek és egyéb dohányzásból visszamaradt hulladékok környezetszennyező hatására, hiteles tájékoztatást nyújtani a dohányzó lakosságnak, és felhívni a figyelmüket a csikkek környezettudatos elhelyezésének módjaira.

A JÖN Alapítvány által végzett nem reprezentatív felmérés szerint szinte mindenkit zavarnak az eldobott cigicsikkek. Az utóbbi közel két évben végzett cigicsikkmentes edukációs kampányok azt mutatják, hogy a figyelemfelhívás segít, és egyre többen törekednek arra, hogy egy közeli kukába helyezzék el a csikkjeiket.

„Javaslatunkra egyre több dohányos szerez be zsebhamutartó eszközt, aminek a segítségével minimalizálja az eldobott csikkek mennyiségét – mondta Szebenyi Péter környezetmérnök, a JÖN elnöke. – Nagyon fontos, hogy a dohányos ne eldobja, hanem a megfelelő helyre tegye az elszívott cigarettája környezetszennyező maradványát.”

 „Egy cigicsikkben akár 4000-féle toxikus kémiai anyag is lehet – tudtuk meg a szakembertől. – Nem a PET palack vagy a műanyagszívószál a leggyakrabban eldobott egyszer használatos műanyagtermék, hanem a cigicsikk. Ráadásul a becslések szerint évente 6 trillió cigicsikk keletkezik, és ennek harmada a környezetet szennyezi. Bízunk benne, hogy akciónk felhívja a teljes társadalom figyelmét környezetünk védelmének fontosságára, hiszen a tiszta környezet közös érdekünk.”

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email