22_03_29_erdmost_nincskep

Így keressünk állást a koronavírus idején

22_03_29_erdmost_nincskep

Így keressünk állást a koronavírus idején

Az álláskeresés korábban sem volt könnyű menet, a járvány pedig csak rontott a helyzeten. A szakértőt arról kérdeztük, mi a sikeres munkakeresés titka.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Karácsony Zoltán a HR portál álláspiaci szakértője úgy látja, az álláshirdetések száma lassan eléri a márciusi állapotokat, bár nem minden szektorban van ez így, hiszen természetes, hogy bizonyos területeket jobban sújtott a járvány. A vendéglátás, a turizmus, az idegenforgalom, a rendezvényszervezés igen nehéz helyzetbe került, rengeteg állás veszett oda. Általánosságban elmondható, hogy álláshirdetéseket bőven lehet találni, de mivel rengetegen váltak munkanélkülivé, egy-egy pozícióra jóval többen jelentkeznek, mint korábban. Így az önéletrajznak most még fontosabb szerepe van, mint korábban. A CV-nek (Curriculum Vitae) tartalmaznia kell nevet, email címet és telefonszámot, de mindenképpen mellőzzük a születési hely és év, a lakcím, a családi állapot vagy épp a gyermekek számának közlését, mert ezek teljesen irreleváns információk. „Azt javaslom, hogy személyre, cégre szabott önéletrajzzal pályázzunk meg minden egyes pozíciót, ne legyen két egyforma önéletrajz. Azokat a tapasztalatokat szedjük össze, amelyek a meghirdetett állás szempontjából fontosak. Emeljük ki a lényeget, ne tartalmazzon a CV olyan 10-15 évvel ezelőtti munkatapasztalatot, amik nem kapcsolódnak az adott pozícióhoz.”

Ha az álláshirdetésben kérik, akkor feltétlenül legyen fénykép az önéletrajzon, de olyan képet válasszunk, ami pozitív kisugárzású, jó minőségű, üzleties megjelenésű. Ha nincs ilyen, akkor csináltassunk, vagy inkább ne illesszünk be fotót.

A járvány alatti álláskeresés kapcsán a szakember arra hívta fel a figyelmet, hogy sok cég már személyes találkozó nélkül, videóinterjún keresztül választja ki leendő munkatársait. „Egy skype-állásinterjún jól teljesíteni olyan képesség, ami speciális felkészülést igényel.Roppant fontos, hogy innen sem szabad elkésni, legyünk a gép előtt időben. Üzleties környezetet válasszunk, ne a hálószobából vagy a konyhából jelentkezzünk be, és úgy öltözzünk fel, mintha egy személyes állásinterjúra mennénk. Nagyon fontos, hogy végig a kamerába nézzünk.”

Karácsony Zoltán elmondta azt is, hogy a koronavírus-járvány kitörése óta nagyon sokan vágtak bele valamilyen tanfolyam elvégzésébe. Ehhez persze az új felnőttképzési törvény is hozzájárult, amely szeptember 1-jén lépett hatályba. Ennek értelmében december 31-ig még az Országos Képzési Jegyzék alapján is el lehet kezdeni a tanulást, de már csak az új rendszerben, a szakmajegyzék szerint. A szakember szerint érdemes az álláskeresésessel töltött hónapokat tanulásra fordítani, hiszen ez az időszak kimondottan kedvez a pályamódosításnak is.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email