Agresszió és számonkérés a Romicsban is

Bárány Zsolt a Dr. Romics László Egészségügyi Intézmény igazgatója a rendelő hivatalos Facebook oldalán kér több türelmet és megértést a páciensektől a koronavírus második hullámában. Azt írja, míg tavasszal megértőek voltak az emberek, mostanra ennek nyoma sincs.

A posztot változtatás nélkül közöljük:

Egy rossz hangulatú bejegyzés..

Kedves Betegeink, érdi és Érd környéki lakosok!

Nemrégiben olvastam az Országos Kardiológiai Intézet Facebook oldalán az alábbiakat:
„Nem kertelünk, mélyen meg vagyunk döbbenve. Míg a járvány első hulláma alatt felfoghatatlan támogatást kaptunk a magyar társadalomtól, most a második hullám elején agresszióval és méltatlan kritikákkal, számonkérésekkel találkozunk”

Szomorúan tapasztalom, hogy kollégáim egyre többször kénytelenek szembesülni ugyanezzel az agresszióval, számonkéréssel a Romicsban is. Portai szolgálatot teljesítő, triázsban dolgozó, betegfelvételes, a szakrendeléseken dolgozó orvos és asszisztens panaszkodik erről személyes megbeszéléseink alkalmával.
„Miért kell a belépésnél sorban állni, miért kell kézfertőtlenítőt használni, az orvos miért vizsgál meg, miért nem vizsgál meg, miért így vizsgál meg, miért nem úgy vizsgál meg…..” – a kritikák széles palettán mozognak és egyre inkább agresszióba torkollanak. Szerencsére egyelőre csak verbális agresszióba – magyarul üvöltözésbe.

Március közepén, a korlátozások bevezetésének első napján két romicsos dolgozót tettleg bántalmaztak. Akkor a helyi Polgárőrség vezetőjével megegyeztem, hogy jelzésünk esetén két percen belül a helyszínre érkeznek és megóvják dolgozóinkat. Ne legyen senkiben sem kétség, minden jövőbeni agresszió esetén igénybe fogjuk venni a Polgárőrség segítségét és feljelentést teszünk, ahogyan azt tettük a márciusi eset kapcsán is.

Az agressziónak sajnos van egy „mellékhatása” is:
Tudniuk kell, hogy manapság óriási a bizonytalanság az egészségügyben, különösen az orvosok részéről. Felületes szemlélő csak annyit tud, hogy óriási béremelést kapnak hamarosan…. Ezzel párhuzamosan viszont az egész ellátási rendszer átalakítása zajlik, mely során – a zömmel részállású – orvosaink elkövetkezendő hetekben hozott döntése, hogy hol folytatják munkájukat 2021. januártól és hol hagynak fel azzal, meghatározó a Romics jövőbeni működését illetően. Nem lenne jó egyetlen orvost sem elveszíteni az őt ért agresszió miatt, ebben gondolom mindannyian egyetértünk.

A Facebook lényege az eszmecsere, a bejegyzéshez kötődő hozzászólások generálása. Azok tiltása – azt hiszem – nem is lehetséges, nekem legalábbis nem sikerült ilyen gombot találni…
Fenti gondolataimat viszont egyszerű tájékoztatásnak/figyelemfelkeltésnek szántam, így előre jelzem, hogy MINDEN, EHHEZ A BEJEGYZÉSHEZ FŰZÖTT HOZZÁSZÓLÁST ( AKÁR TÁMOGATÓ, AKÁR KRITIKUS ESETLEG GYALÁZKODÓ) TÖRÖLNI FOGOK.

Mindenkinek jó egészséget kívánok.
Vigyázzanak magukra és szeretteikre.
Érd, 2020. október 10.

Tisztelettel:
Bárány Zsolt
főigazgató

Kapcsolódó cikkeink

További cikkeink