22_03_29_erdmost_nincskep

Veszélyt jelenthetnek a falevelek az úton

22_03_29_erdmost_nincskep

Veszélyt jelenthetnek a falevelek az úton

Az úttesten lévő falevelek akadályozzák a gumiabroncsok tapadását, amely elsősorban kanyarodáskor és fékezéskor lehet veszélyes, hiszen az átnedvesedett falevelek annyira csúszósak, mint a hó – figyelmeztet a kreszvaltozas.hu.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Mint írják, az útburkolatra hulló falevél jelentős mértékben képes megváltoztatni a tapadási viszonyokat, így a járművek fékútja, féktávolsága megnövekedhet, stabilitásvesztés következhet be.

„Faleveles útszakaszon haladva ügyelni kell a kanyarodásra és a fékezésre, hiszen ilyenkor a gépjármű másként viselkedhet, mint a tiszta burkolatú úton. Ráadásul, ha a falevelek átáztak, a kockázat nagyságrendekkel megnő, mert – a hóréteghez hasonlóan – romlanak a gumiabroncs tapadási jellemzői. A veszély másik oldala, hogy a falevelek eltakarhatják a közúti jelzéseket, elfedhetik az útburkolat hibáit is.

A kreszvaltozas.hu ezért figyelmeztet, hogy október és november a leginkább „útra hulló faleveles” időszak, ilyenkor az átlagosnál is óvatosabban célszerű haladni erdős útvonalakon, fás területek, ligetek környezetében.

A csúszás foka számos körülménytől függ: a lehullott falevélréteg vastagságától, nedvességtartalmától, a ráhullott csapadék mennyiségétől. A falevél csúszósságával kapcsolatban több autógyártó is teszteket végzett, ezek igazolták, hogy a nedves falevelek legalább annyira csúsznak, mint a hó!

További cikkeink

További cikkeink

Érd Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Humán-Szolgáltatási Főosztály, Szociális és Egészségügyi Osztály pályázatot hirdet

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email