22_03_29_erdmost_nincskep

Tényleg pitiáner ügy egymás egészségére vigyázni?

22_03_29_erdmost_nincskep

Tényleg pitiáner ügy egymás egészségére vigyázni?

Tudom jól, nem a legkényelmesebb dolog a maszkviselés. Szemüveges emberként rettentően idegesít, hogy állandóan bepárásodik a „kukker”, de egyrészt a szabály az szabály, másrészt ezzel a kis kényelmetlenséggel magunkat és embertársainkat is védjük egy csúnya betegségtől.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Arról nem beszélve, hogy a szigorítások miatt már büntetést is kaphatunk.

Az elmúlt hetekben reprezentatívnak egyáltalán nem nevezhető felmérést végeztem a városban. Az érdi tömegközlekedést naponta többször is használom, és azt figyeltem meg, hogy minden egyes járaton akad néhány renitens utas (vagy épp maga a buszvezető), aki egyáltalán nem, vagy nem megfelelő módon viseli a maszkot. Már az is elég nagy baj, hogy sok esetben a legkisebb, rossz szellőzéssel bíró buszokon alakul ki a legnagyobb tömegnyomor, az pedig különösen bosszantó, hogy néhányan csak dísznek teszik fel magukra a maszkot.

A szeptember 21-i szigorítást követően csökkent a renitensek aránya, de így is volt olyan járat, hogy a sofőrrel együtt 18 buszon tartózkodó közül három utason egyáltalán nem volt maszk, további négynek pedig vagy csak a szája, vagy csak az álla volt eltakarva. Opció még a könyökön hordott maszk, ahova ugye az ajánlások értelmében tüsszentünk és köhögünk. De hiába van „fokozott ellenőrzés” többek között a készenléti rendőrség és a polgárőrség bevonásával, én még

egyetlen olyan Volán-járaton sem utaztam, ahol ellenőrizték volna a maszkviselést.

Ami ezen kívül meglepő, hogy a boltokban, éttermekben sem figyelnek a helyes maszkviselésre. Persze, utóbbi esetben kivitelezhetetlen az étel elfogyasztása a maszkon keresztül, de miben különbözik a zárt terű Mekiben eltöltött 15-20 perces ebéd vagy egy általános orvosi vizsgálat, mint a tömegközlekedés? Nemrég eljutottam az érdi rendelőbe az éves szemvizsgálahttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpgra. A bejáratnál kedvesen fogadtak, testhőt mértek, fertőtlenítettem, és amíg eljutottam a szemészetig, nagyjából húsz helyre volt kitéve, hogyan kell helyesen hordani a maszkot. Ennek ellenére tőlem két ülésnyire (messze védőtávolságon belül) ült le apuka és fia, akiknek maszkja orr (és néha száj) alatt volt a félórás ott tartózkodásom alatt. Ha szólok, felháborodnak, hiszen pitiáner dologról van szó. Mit kéne még tenni, hogy rendesen viseljük a maszkot? Mondjuk egy apró centivel feljebb húzni. Főképp pedig elhinni, amit a szakértők mondanak. A helyes maszkviselés ugyanis bizonyítottan jelentősen csökkenti a fertőződés és a fertőzés veszélyét.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email