22_03_29_erdmost_nincskep

Először, másodszor, senki többet? harmadszor! – a tisztább levegőért

22_03_29_erdmost_nincskep

Először, másodszor, senki többet? harmadszor! – a tisztább levegőért

Az Érdi Civil Liciten októberben az Érdi Környezetvédő és Városszépítő Egyesületen keresztül saját környezetünk védelmét lehet támogatni. Az egyesület öt légszennyezettség mérő beszerzését és a LevenDuna túraútvonal kezdő állomásaira tanösvénytáblák kihelyezését tervezi az adományokból.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Dr. Palkó Zsolt, az egyesület elnöke az Érd FM 101.3 megkeresésére elmondta, az ÉrdKöve Egyesület egy élhetőbb városért szeretne tevékenykedni, mint tette azt eddig is. 

Az Érdi Civil Licit októberi adományaiból öt darab (egyenként 15-20 ezer forintos) közösségi légszennyezettség mérőt terveznek megvásárolni a Levegő Munkacsoporttól. Ezek, Palkó Zsolt szerint azért lennének fontosak, mert „rengeteg közlekedő autó van, közben nagyon sok poros út, télen vizes fával vagy ne adj’Isten műanyaggal fűtünk. Eddig viszont mindig csak városi legendákból sejtettük, hogy valószínűleg rossz a levegő a város egyes részein, biztos adatokat nem tudtunk. Ha lesznek adataink, akkor már cselekedni is tudunk, hogy tisztább legyen a levegőnk.” 

Az egyesület elnöke elmagyarázta, ezek a közösségi mérő eszközök jóval olcsóbbak, és nem is tudnak olyan sok mindent, mint a meteorológiai állomások, de azt tudják, ami most az egyesület célja: azaz általuk konkrét adatokat kaphatunk a légszennyezettségről. Ilyen mérőeszközöket használnak különben 73 országban, többnyire Európában és Magyarországon, hozzánk legközelebb például Törökbálinton is. A közösségi mérőket- , amelyek működéséhez csak áramra és wifire van szükség – a város öt pontján szeretnék felszerelni, a mérések adatai az egyesület honlapjára fognak befutni, amit bárki bármikor megnézhet az ÉrdKöve honlapján. 

Az öt közösségi légszennyezettség mérő mellett az egyesület másik célja, hogy a parkvárosi Levendulást a Duna-parttal összekötő LevenDuna túraútvonal kezdő állomásain tanösvény táblákat állítsanak a Fundokliához hasonlóan.


 

 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email