22_03_29_erdmost_nincskep

Mi lesz veled, sportélet?

22_03_29_erdmost_nincskep

Mi lesz veled, sportélet?

Érdi Tankerületi Központ a járványvédelmi ajánlás miatt nem engedélyezi az érdi köznevelési intézmények részére az oktatáson kívüli programokat. A sportegyesületek az iskolai tornatermeket, csarnokokat már nem használhatják sem edzésre, sem mérkőzésre, emiatt számos klub új otthont keres magának.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Nem jó ómen a 2020/21-es szezon előtt, hogy sem a VMG DSE NB II-es férfi kosárlabdacsapata, sem a Delta RSE Érd NB II-es női röplabdacsapata nem használhatja a Vörösmarty Mihály Gimnázium tornacsarnokát. A kosárlabdázók múlt héten a Magyar Kupában a Budaörs ellen megkezdték volna az idényt, de miután az ellenfél és az érdiek sem tudtak csarnokot biztosítani, a mérkőzést elhalasztották. Sőt, miután a VMG-t a továbbiakban sem használhatják az egyesületek, Valaczkay Gáborék terve az, hogy edzések nélkül csak a mérkőzésekre állnak ki egy Budapesten bérelt csarnokban a bajnoki mérkőzéseikre, amely természetesen jelentős plusz anyagi terhet ró az egyesületre.

A Delta RSE Érd is hasonló cipőben jár, annyi különbséggel, hogy a röplabdázók a DVTK elleni Magyar Kupa-selejtezőre kültéren tudtak készülni az ÉRD Aréna mellett és a Papi Földeknél. Dömötör László klubelnök arról tájékoztatott, hogy a felnőtt csapat hazai mérkőzései közül az első négyet az ÉRD Arénában játssza, míg a Budaörsi DSE-nek köszönhetően az Aramis csarnokban kapnak edzéslehetőséget Tombor Szonjáék. Tervben van még, hogy Martonvásáron is edzenek majd az érdiek. Aggasztó viszont, hogy az utánpótlás helyzete teljesen bizonytalan, egyelőre nem tudni, hol fog készülni a klubhoz tartozó több mint száz gyerek.

Ugyancsak a VMG-ben készültek eddig az Érdi Torna Club akrobatikus tornászai, akik szeptemberben folytatták volna a pontszerző versenyeket, de amellett, hogy ezek megrendezése is bizonytalan, az edzések megtartása is komoly feladatokat ró a klubvezetésre. „Találtunk két helyszínt, ahová megpróbáljuk elhelyezni a csoportjainkat, de a versenyzés biztos, hogy nem fog összejönni” – tájékoztatta lapunkat Baloghné Papp Ildikó, az ÉTC szakosztályvezetője, aki kitért arra, hogy a versenyzés hiánya miatt már most többen felhagytak a sportággal. Ez pedig a lehető legrosszabb forgatókönyv, hiszen amellett, hogy komplett egységek, formációk szűnnek meg, teljes korosztályok fognak eltűnni. „Most tudnánk haladni és felkészülni a következő korcsoportra, de ha nem tudunk rendesen edzeni, akkor az a félő, hogy jövő tavasszal sem tudnak elindulni, még akkor sem, ha esetleg lesznek versenyek” – fűzte hozzá.

Tóth Zoltán, az ÉTC alelnöke kitért rá, hogy gazdaságilag is óriási kiesés számukra, hogy nem tudnak megfelelő létszámban edzeni, hiszen az egyesületek jellemzően a tagdíjakból tartják fent magukat, fizetik edzőiket és a versenyeztetést.

„Drágább termeket kell bérelni, ahova kevesebb gyerek fér be, tehát ez minden tekintetben kiesés, de nem elhanyagolható a gyerekek létszáma, akik a változó körülmények miatt nem járnak és elveszítjük őket”

– fogalmazott Tóth Zoltán.

A Masters SE akrobatikus rock’n’rollosainak vezetője, Sárdi Anita is aggódva számolt be róla lapunknak, hogy egyik helyi óvodában vagy iskolában sem tarthatnak edzéseket. „Úgy készülünk, hogy ez februárig így is lesz, ezért béreltünk ki termeket, de

a legnagyobb probléma, hogy a szülők nem tudják elhozni a gyerekeket. Ott tartunk, hogy a gyermekek 15 százaléka jár azok közül, akik eddig jártak. Nagyon sokan abbahagyták”

– mondta. „A formációsokkal nem tudtunk elindulni a hétvégi országos versenyen, ők vagy nem megfelelő teremben tudtak edzeni vagy nem olyan létszámmal, ahogyan kellett volna” – számolt be róla Sárdi Anita, hozzátéve, megoldásként több helyen is az edzők viszik edzésre a versenyzőket.

„Ez nagy terheket ró az edzőkre, akik egyébként semmi pénzt nem keresnek és most már csak azért dolgozunk, hogy fenntartsuk az egyesületet”

– húzta alá.

A délutáni sportköri tevékenységekkel kapcsolatban kerestük Sárközi Mártát, az Érdi Tankerületi Központ vezetőjét is, de lapzártánkig nem reagált kérdéseinkre. Annyi viszont bizonyos, hogy a kormánydöntés után több sportági szövetség, így a kézilabda, a röplabda és a kosárlabda is közös levélben kérte az Emberi Erőforrások Minisztériumát, vizsgálja felül döntését.

A szerencsés kivétel
Eddig a Bolyai János Általános Iskolában edzettek az Érdi Kyokushin Karate SE sportolói a versenyekre, de éppen szeptember elején készült el az új, Ágnes utcai dódzsó (edzőterem), ahová át is költözött a csapat. Az új műhely ugyan kisebb, mint az eddig megszokott, még az sem kizárt, hogy végleges helyszínné válik.

További cikkeink

További cikkeink

Az Érdi Kincses Óvoda és tagóvodái pályázatot hirdet köznevelési foglalkoztatotti jogviszony keretében óvodapedagógus munkakör/feladatkör

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email