22_03_29_erdmost_nincskep

Érd megtelt?!

22_03_29_erdmost_nincskep

Érd megtelt?!

Társadalmi vitát kezdeményez a 2030 Egyesület, abban a témában, hogy nézőpontjuk szerint Érd megtelt, hiszen gombamód szaporodnak az új építésű házak és rohamosan növekszik városunk lakossága is. A karantén időszaka alatt például egy falunyi emberrel növekedett az Érden élők száma.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az egyesület a Facebookon azt írja, hogy Érd a tavalyi évben már az ország legnagyobb lélekszámban gyarapodó települése lett a beköltözőknek köszönhetően. A tendenciát ráadásul a vírushelyzet csak fokozta, ráadásul 2020-nak még nincs vége, de már eddig is egy kisebb falu lakosságszámával gyarapodott Érd. 

„Ami ebben zavaró, hogy sorra nyílnak új utcák a város határaiban lévő természeti területeken, a zöld felületek egyre jobban távolodnak a város belsőbb területeitől, illetve az építési vállalkozók kihasználva a szabályok adta összes lehetőséget, törekednek a legnagyobb lakásszámot felépíteni az általuk megszerzett telek területekre. Sorra nőnek ki családi házas övezetekben az ikerházak, és többlakásos társasházak. Az ott élők panaszkodnak, mert az építkezés alatt folyamatos a zaj, és egyéb negatív hatások, a beköltözést követően a szomszéd ház magassága miatt a családi házas övezet pozitívumai semmibe vesznek.” 

„Érd lakosságának száma olyan gyorsan növekszik, hogy kertvárosias jellegét településünk teljesen elveszti ha ez így folytatódik, és a központban 80-as években megépített lakótelep mellett lassan elmondható, hogy újabb lakóházas övezetek nyílnak.”

A 2030 Egyesület a közösségi oldalon így folytatja: 

„Városunk életében hatalmas előrelépés volt a csatornázási beruházás, melynek révén csak pár éve történt meg, hogy nagy százalékban most már csatornázott házakban élhetünk. Az úthálózat több évtizedes elmaradásban van. A beköltöző lakosok ezeken túl is számos feladatot, kiadást jelentenek Érd költségvetése számára (egészségügyi szolgáltatások biztosítása, óvoda, bölcsőde, iskola építés, közművesítés), ugyanakkor bevételi oldalon az építményadó egyszeri bevétele és az ingatlanadó, gépjármű adó jelenik meg ellensúlyozásként. 

Úgy látjuk, hogy az önkormányzat által meghirdetett útépítési koncepció sem lesz képes lépést tartani ezen nagyszámú ideáramló tömeggel, hiszen szinte több új út nyílik a városban évente, mint amennyit leaszfaltozni képes a mostani programjában a település vezetése. A többi egyéb feladatra, kötelezettségre nem is kitérve.

A jelenlegi helyzet sem nem fenntartható, sem nem ésszerű. Kárvallottjai lehetnek rövid és hosszútávon is az itt élők, és a beköltözők egyaránt.”

Azt javasolják – mint érdi, lokálpatrióta egyesület – hogy Érd MJV önkormányzatának részvételével – vagy szervezésével -, az urbanizációban, városfejlődésben jártak szakemberek bevonásával kezdődjön meg haladéktalanul egy párbeszéd arról, hogyan lehet ezen folyamatokat a város szintjén szabályozni és kordában tartani. Kérik, hogy haladéktalanul vizsgálják felül a Helyi Építési Szabályzatot és tegyék meg a szükséges módosításokat, ellenőrizzék rendszeresen az építési vállalkozókat. 

A témával kapcsolatban a Facebookon várnak javaslatokat, ez alatt a poszt alatt. 
 

További cikkeink

További cikkeink

Az Érdi Kincses ÓvodaKutyavári Tagóvodája pályázatot hirdet köznevelési foglalkoztatotti jogviszony keretében pedagógiai asszisztens munkakör/feladatkör

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email