22_03_29_erdmost_nincskep

Védekezés 65 év felett

22_03_29_erdmost_nincskep

Védekezés 65 év felett

Érdemes-e az időseknek beoltatniuk magukat a hagyományos influenza ellen? Ha igen, miért, és milyen érvekkel szokták általában visszautasítani a védőoltást? Utánajártunk annak is, milyen az oltási arány a városi idősotthonban.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Múlt heti számunkban már írtunk az influenzáról, amelyben kitértünk arra is, a szakember miért ajánlja a gyerekek beoltását. Ebben a cikkben azokkal szeretnénk foglalkozni, akiknek ugyanúgy – ha nem jobban – ajánlják a védőoltást: ők a 65 év felettiek, akik évek óta térítésmentesen kapják a vakcinát.

„Többször is beadattam már a védőoltást, és idén sem fogom kihagyni. Igaz, akkor sem betegedtem meg, amikor nem voltam beoltva” – mondta kérdésünkre egy 75 éves asszony. „Az ismerőseim is odafigyelnek erre, egyik barátnőm a napokban mesélte, hogy már az orvosánál is érdeklődött, mikor érkezik meg a vakcina. A döntésemnek egyébként nincs köze a koronavírus-járványhoz, ettől függetlenül is beadahttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpg a védőoltást” – tette hozzá.

Persze, az ő korcsoportjában is sokan vannak, akik úgy gondolják, a védőoltás felesleges. A fő érv általában az, hogy – mivel az aktuális időszak oltóanyagának összetételét az előző szezon tapasztalatai alapján állítják öszsze – nincs rá garancia, hogy ami tavaly bevált, az az idén is be fog, hiszen az influenzavírusra jellemző a változékony antigénösszetétel.

Az emberek többsége teljes védettséget vár el, csakhogy – amint a témában megjelent cikkben egy infektológus rámutat – védőoltással az egészséges felnőtteknél 50-80 százalékos sikerrel kerülhetők el az influenza tünetei. Ugyanakkor – hangsúlyozza – az időseknél 70-85 százalékkal csökkenhet a halálozás és a súlyos szövődmény – ami azért, valljuk be nem rossz eredmény.

Megkérdeztük az érdi, Topoly utcai idősotthont, náluk mekkora az oltási arány. „Készítünk előzetes igényfelmérést. 2019 őszén az idősek 60 százaléka igényelte az influenza elleni védőoltást. Persze mindig van, aki meggondolja magát, és mégis kéri, így öt-tíz vakcinával többet szoktunk igényelni. A vakcinát a szerződött háziorvos adja be itt helyben a lakóinknak” – mondta kérdésünkre Szilaj Krisztina tagintézmény-vezető, hozzátéve: lehetséges, hogy a koronavírus-fertőzés miatt most többen fogják kérni az oltást. „A Covid-járványveszély óta szoros az együttműködés mind a fővárosi, mind az érdi népegészségügyi központtal. Nagyon sok tájékoztatást kapunk tőlük, és készségesen rendelkezésünkre állnak minden kérdésben, így biztos az influenza elleni védőoltás kérdésében is informálnak majd.”

A koronavírus-fertőzés országszerte emelkedő esetszámai miatt látogatási és kijárási tilalmat rendeltek el az összes hazai szociális intézményben. Ez természetesen az érdi otthon lakóit is érinti – és persze nem jól, hiszen az időseknek amúgy is szűk a mozgásterük, de legalább a sarki boltba ki-kijártak, és fogadhatták szeretteiket.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email