22_03_29_erdmost_nincskep

Kiderült, miért nem volt idén annyi poloska

22_03_29_erdmost_nincskep

Kiderült, miért nem volt idén annyi poloska

Sokak életét keserítették meg az elmúlt években a különböző, Ázsiából és mediterrán térségekből származó invazív poloskafajok, amik nemcsak büdösek és kellemetlenek, de a mezőgazdaságnak is hihetetlen károkat tudnak okozni.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A jó hír az, hogy megjelent a poloska természetes ellensége, a szamuráj darázs. Bálint Károly kertépítő mester az Érdi Újságnak elmondta, hogy a szamuráj darázs egy mindössze kétmilliméteres állatka, ami beletolja a petéjét a poloska petéjébe, vagyis a szamuráj darázs a fejlődése során felfalja a poloskaembriót, majd, mint aki jól végezte dolgát, kirágja magát a burokból, és szárnyakon folytatja életét.

Ez a morbidnak és drasztikusnak hangzó dolog pedig mintegy 90 százalékos irtást végez a poloskák között. „Megfigyeltem, hogy bizonyos rovarinváziók egyik pillanatról a másikra lecsökkennek, sokszor megmagyarázhatatlan okokból. Nem az aszályos tavasz az oka annak, hogy idén kevesebb a poloska. Sokkal inkább arról van szó, hogy a szamuráj darazsakat maguk a poloskák hozták nyugatra. Elképzelhető, hogy a nagyobb keleti zöldség- és gyümölcsszállítmányokon lévő poloskatojásokban szamurájdarázs-peték is utaztak, így jelenhetett meg a faj nálunk is.”

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email