22_03_29_erdmost_nincskep

Új szemlélet, új teendők

22_03_29_erdmost_nincskep

Új szemlélet, új teendők

Szombat délelőtt ismét kitakarították a várost az érdi önkéntesek. A szemléletformáló akció mellett egyéb lépéseket is tervez Érd vezetése annak érdekében, hogy visszaszorítsa a szemetelőket, és tisztább, élhetőbb, zöldebb településen élhessünk. Videóval!

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Ha ősz, akkor nagytakarítás – és nemcsak otthon, hanem a városban is. Érd is csatlakozott a World Cleanup Day szemétszedési akcióhoz, és négy helyszínen – a Zengő utca mögött, a Visegrádi-Fraknói utcák kereszteződésénél, a főtéren és a Duna-parton – gyűjtötték önkéntesek az eldobált szemetet szombat délelőtt. A háztartási hulladékot bezsákolták, az építési törmeléket, eldobott bútorokat, autóbontásból származó darabokat egy kupacba hordták, és a hulladékkezelő mindent elszállít majd – a város, azaz az adófizetők költségén. Mert ahogy ez már ilyenkor lenni szokott: pár ember nyeresége az egész város vesztesége, és nincs az a szemét, ami ne termelődne újra.

„Folyamatosan gondolkodunk azon, hogy tudnánk ezt megakadályozni. Úgy láhttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpg: azon a területen, ahol nem gátoljuk meg, hogy autóval be lehessen hajtani, nagyon nehéz dolgunk van. Akár sorompóval, akár kövekkel meg kell akadályozni a gépjárművek mozgását úgy, hogy a gyalogosokat, kerékpárosokat ne zavarja” – mondta a Zengő utca feletti területen dolgozó Tetlák Örs alpolgármester, hozzátéve: az érdi, illetve sóskúti tetőn futó, illegálisan kialakított utat mindenképp le kell zárni, mert nagyon sokan hordják ide a szemetet, és meg kell akadályozni azt is, hogy a kisebb ösvényeken bejussanak az autók. A közeli, Tárnoki úti kiserdőt egyébként pár éve már lezárták, és nagyon hatásos volt ez a lépés. „Óvárosban a gyümölcsöknél helyeztek ki a gazdák lakattal zárható sorompókat, és ott is jelentősen csökkent a lerakott szemét mennyisége” – tette hozzá.

„Szeretnénk Érdet a lehető legzöldebb várossá tenni. Persze, a mai akciónak nem az a lényege, hogy egycsapásra kitakarítsuk a települést, hanem az emberek gondolkodását próbáljuk meg jobb irányba terelni. Jó lenne átállni a nyugat-európai szemléletre, amitől évtizedekre vagyunk lemaradva” – hangsúlyozta Csőzik László polgármester, aki maga is részt vett a várostakarításban, a főtéren.  

„Az egyik legnagyobb kihívás és feladat az lesz, hogy a MÁV-területeket rendben tudjuk. Érd belvárosán a két fő vasúti vonal is átmegy, és itt vannak a pályaudvarok is. Mind a rézsű, mind a sínek közötti rész és a megállók is elhanyagoltak. A napokban tárgyaltunk a MÁV képviselőivel arról, hogy együttműködési megállapodást kötünk – olyat, amilyen volumenű eddig még nem volt – arról, hogy mi elvégezzük helyettük a munkát, ők viszont állják ennek a költségeit. A megállapodást még kora ősszel tető alá kell hoznunk. Hiszek abban, hogy ez nagy előrelépés lesz, hiszen ezek a legveszélyeztetettebb pontjai Érdnek. Emellett folyamatban van új utcabútorok beszerzése, egy teljesen új koncepció kialakítása mentén. Meglepő egyébként, hogy a leggondozottabb területeken is mennyi hulladék van – jegyezte meg Csőzik László, hozzátéve: erre a problémára az ÉKFI-nek is reagálnia kell, ugyanakkor nehezíti a helyzetet, hogy közmunkásnak szinte senki nem jelentkezik, és az is, hogy a város nagyon nagy, a forrás pedig kevés. „Komplex problémáról van szó, a lakosságnak, az önkormányzatnak, a hulladékkezelőnek, a közterület-felügyeletnek, a polgárőrségnek és a rendőrségnek együtt kell működnie. Lassú az átállás, de a legnagyobb Pest megyei településnek jó irányba kell változnia – hangsúlyozta.

Ki hinné, hogy az amúgy rendezett, gyakran takarított főtéren is több zsáknyi piszkot lehet összegyűjteni? A bokrok tövében aludobozok, újságpapír, cigisdobozok, és csikkek, ez utóbbi hatalmas mennyiségben. Pedig azt sem lehet mondani, hogy nincs elegendő szemetes.
 

„A baj az, hogy a csikkeket sokan az edzényzet tetején nyomják el, majd otthagyják, a szél pedig elfújja. Persze, sokan eleve a padkára hajítják. Ezen a szemétszedésen keletkezett is pár ötletem arra nézvést, hogyan lehetne szigorítani a meglévő szabályozáson. Kezdeményezni fogom, hogy büntessük azokat, akik eldobják a cigarettacsikket. Nyugat-Európában ez már gyakorlat: az első alkalommal felveszik az adatokat és figyelmeztetik a szabályszegőt, másodszorra már büntetnek” – jegyezte meg Andrasek Mónika, a Fenntarthatósági Bizottság elnöke. Természetesen ennek hátterét még ki kell dolgozni, de valószínűleg a közteresek és a polgárőrök bevonásával lehetne e tekintetben eredményt elérni.

Utolsó állomásunk a Duna-part volt, ahol a Horgászegyesület tagjai szedték a szemetet. Kora reggel szalonnasütéssel indítottak, a volt téglagyár melletti területen kialakított pihenőnél, majd nekiláttak a felszedni a környék szemetét.

„A téglagyár menti terület kitakarítása után elmentünk a Molnár utca közepéig. Sajnos, van egy olyan mélyedés, amit nem tudunk megközelíteni, pedig lett volna mit kihozni – még foteleket is ledobáltak. Ezt jelezni fogjuk az illetékeseknek” – mondta tudósítónknak Berényi Andrásné elnök. Így is sok zsáknyi szemetet összegyűjtöttek; főleg papírhulladékot találtak, de matractól az autóülésig akadt minden ezen a helyszínen is, bár ahogy néztük, a halom nem volt olyan nagy, mint a tavalyi várostakarításon. Talán mégis használnak a szemléletformáló rendezvények, és minden ember magáévá teszi ezt a szállóigévé vált mondatot: „Rendes ember nem szemetel, a többinek meg tilos!”

 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email