22_03_29_erdmost_nincskep

Mi lesz veled, óvoda?

22_03_29_erdmost_nincskep

Mi lesz veled, óvoda?

Petíciót indított a PDSZ Közép-Magyarországi Régió óvodai tagozata, hogy tiltakozásukat fejezzék ki az óvodai nevelés leépítése ellen. Mint írják, "a pedagógushiány megoldásának nem az a módja, hogy a hiányzó óvodapedagógusokat szakképzetlen munkaerővel helyettesítik."

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A szeptember 1-én hatályba lépett törvénymódosítás és EMMI rendelet alapján ugyanis már nem előírás, hogy óvodapedagógus foglalkozzon a gyermekekkel az óvoda teljes nyitvatartási ideje alatt. A gyermek „felügyeletét” ezentúl, ennek hiányában mások is elláthatják reggel 8 előtt és a délutáni időszakban, ha éppen „nem fejlesztő, iskola-előkészítő vagy más, kifejezetten nevelési jellegű foglalkozást szerveznek.”

A petíció megfogalmazói szerint azonban az óvoda „egész nap nevelési intézmény, egyetlen percig sem fordulhat elő, hogy „nem fejlesztő” tevékenységet folytat a pedagógus. Ez akkor is így van, ha a fejlesztés közvetett, nem direkt módon valósul meg. A nem óvodapedagógussal eltöltött idő visszalépésnek tekinthető. A magyar óvodapedagógia cizellált megoldásai, a gyermek személyiségéhez igazodó ”finommunka” e visszalépés által romlanak.”

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email