22_03_29_erdmost_nincskep

Kényszerkaszálások szezonja

22_03_29_erdmost_nincskep

Kényszerkaszálások szezonja

Divatos kifejezéssel élve csúcsra jár a parlagfűszezon – ilyenkor, augusztus végén, illetve szeptemberben már teljes virágzásban állnak a nem ritkán 80-160 centiméter magas egyedek, és a pollenszórással párhuzamosan a termések elkezdtek fejlődni.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az utóbbi időszak meleg, csapadékos időjárása kedvezett e gyomnövénynek, és Érd belterületéről számos bejelentés érkezett a Polgármesteri Hivatalhoz (nem több, mint tavaly, de nem is kevesebb). Persze, gyakori, hogy a panaszos összekeveri a parlagfüvet más gyomnövénnyel, ugyanakkor tény: több alkalommal valóban indokoltan jeleztek az állampolgárok.

Közérdekű védekezést – azaz kényszerkaszálást – csupán egy alkalommal kellett elrendelni az idén, köszönhetően annak, hogy a felderített esetek többségében a tulajdonosok maguk gondoskodtak a parlagfű kiirtásáról, a hivatal felszólítására. Bár az önkormányzat a jogszabályok értelmében a tulajdonos megkeresése nélkül dönthet a közérdekű védekezésről, bevált az a gyakorlat, hogy először egyeztetnek vele (illetve a terület használójával), és ha a megadott szoros határidőn belül lekaszálja, vagy bármi más módon parlagfűmentessé teszi a területet, a hivatal nem indít eljárást.

Ezzel a lépéssel arra törekednek, hogy a tulajdonos magáévá tegye a jogkövető magatartást. Együttműködés hiányában – vagy ha nem sikerül elérni az illetőt – jöhet a kényszerkaszálás. Ezek általában szeptemberre esnek. Jó hír, hogy a MÁV is megkezdte parlagfűirtást a hivatal felhívásainak köszönhetően. Az önkormányzat fokozottan figyelemmel kíséri ezeket a területeket is, hiszen a vasútépítés során megbolygatott terület ideális talaja a parlagfűnek.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email